Verwarring over lot 'gewonde' gijzelaar VS in Koeweit

WASHINGTON, 6 sept. De Verenigde Staten zijn er tot dusver niet in geslaagd van Irak nadere informatie te krijgen over een Amerikaan in Koeweit die gewond zou zijn geraakt toen hij zich aan arrestatie door Iraakse militairen trachtte te onttrekken.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dan ook geen idee te hebben hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer zijn. De Amerikaanse ambassade in Bagdad heeft opdracht gekregen bij de Iraakse autoriteiten aan te dringen op het toelaten van een Amerikaanse consulaire vertegenwoordiger tot het slachtoffer. Er bevinden zich in totaal nog tussen de 2.000 en 2.500 Amerikanen in Koeweit en nog 400 in Irak.

Een groep van 182 Britten is gisteren door de Iraakse autoriteiten in een konvooi vanuit Koeweit naar Bagdad overgebracht. Dat is bekendgemaakt door het Britse ministerie van buitenlandse zaken. De Britse ambassade wil vandaag nog een groep van 190 Britten uit Koeweit weg zien te krijgen. Een Boeing 747 van British Airways vertrekt vandaag naar Amman om geevacueerde Britten naar Groot-Brittannie te brengen. Een toestel van Air France bracht vandaag een groep van 154 Franse en Britse onderdanen, merendeels vrouwen en kinderen, uit Amman naar Parijs.

De humanitaire hulpverlening aan slachtoffers van het conflict die naar Jordanie zijn gevlucht en daar moeten blijven in afwachting van doorreismogelijkheden, begint op gang te komen. Frankrijk heeft tenten en water naar Amman overgebracht. Ook een Amerikaanse organisatie begint dit weekeinde met het overbrengen van hulpgoederen. Een zending dadels uit Egypte voor de vluchtelingen bleek ongeschikt voor consumptie. De organisatie voor Europese migratie in Geneve (ICEM) begint vandaag met de eerste van in totaal 72 vluchten om een deel van de tienduizenden in Jordanie gestrande vluchtelingen naar huis te brengen. (AP, AFP, Reuter)