Verbod geeist op herinvoering van shocktherapie

AMSTERDAM, 6 sept. Een aantal organisaties heeft gisteren in kort geding een verbod geeist op de invoering van de electro-convulsieve therapie (shocktherapie) in het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Sint Lucasziekenhuis en het psychiatrisch centrum Zuid/Nieuw West in Amsterdam. Volgens de organisaties, gebundeld in de anti-ECT-actiegroep, is nog te weinig bekend over de effectiviteit van de electroshockbehandeling. De behandeling is ook schadelijk wegens bijwerkingen als geheugen- en concentratiestoornissen, betoogde mr. P. van Leeuwen namens de aktiegroep. Dit voorjaar bepleitte een werkgroep van psychiaters herinvoering van de shocktherapie in Amsterdam waar deze behandeling in de laatste decennia niet meer werd toegepast. Uitspraak op 20 september.