Verbazing en cynisme over overstap van V.d. Reijden

AMSTERDAM, 6 sept. In Hilversum en Den Haag is met verbazing en cynisme gerageerd op de benoeming van NOS-voorzitter drs. J. P. van der Reijden tot voorzitter van Veronica.

VARA-voorzitter drs. M. van Dam begroette zijn nieuwe collega met de opmerking dat hij van verbazing van zijn stoel was gevallen toen hij het nieuws vernam. Hij omschreef de transfer van Van der Reijden transfer als 'heel curieus'.

Het Kamerlid Beinema (CDA) noemde de benoeming 'merkwaardig', maar wenste Van der Reijden 'alle sterkte' in zijn nieuwe functie. De mediaspecialist van de PvdA J. van Nieuwenhoven was even verrast, maar voorzag dat Van de Reijden ook als voorzitter van Veronica 'loyaal zou blijven aan het publieke bestel' en wellicht met enige zendingsactiviteiten zijn nieuwe werkkring tot inkeer zou kunnen brengen.

Van der Reijden verklaarde in een televisie interview zelf 'even verbaasd' te zijn over zijn toetreden tot de omroep die de afgelopen maanden weinig naliet om te bevestigen dat zij het rebelse zwarte schaap van Hilversum is. Als voorzitter van de NOS heeft Van der Reijden nog kort geleden een dreigende breuk tussen Veronica en de rest van Hilversum voorkomen door het Veronica-bestuur een loyaliteitsverklaring te ontlokken en er op te wijzen dat het niet aan Hilversum, maar aan de Raad van State is om over Veronica's betrokkenheid bij RTL-Veronique te oordelen. Veronica-voorzitter mr. W. J. Bordewijk moest deze verklaring bekopen met zijn ontslag. Dat Van der Reijden hem nu opvolgt, is voor velen aanleiding voor enig cynisme. Van der Reijden zal zo spoedig mogelijk zijn huidige werkkring verlaten. De NOS heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een opvolger die langer in functie blijft dan Van der Reijden, die het voorzitterschap slechts twee jaar vervulde.