Surinaams leger bereid te praten

PARAMARIBO, 6 sept. Het Surinaamse Nationaal Leger is bereid een Frans plan te accepteren dat voorziet in de instelling van rurale politie-eenheden. Hierdoor kan volgens het leger het conflict met het Junglecommando van Ronnie Brunswijk 'finaal' worden opgelost. Een woordvoerder van legerleider Bouterse heeft dat gisteren bekendgemaakt. Het Franse plan, dat anderhalve maand geleden door de autoriteiten van Frans-Guyana werd gepresenteerd, sluit aan op het Akkoord van Kourou uit 1989, waarin Brunswijk met de Surinaamse regering vastlegde dat het Junglecommando zou opgaan in het politiekorps. Legerleider Bouterse verzette zich daar hevig tegen. Volgens het Franse plan zou het gezag van het Junglecommando als politie-eenheid onder controle van het Surinaamse ministerie van binnenlandse zaken beperkt blijven tot enkele gebieden in Oost-Suriname. Het plan moet volgens de woordvoerder van Bouterse wel enkele aanpassingen ondergaan.

Niet bekend