Stijging van gasprijs in 1991 blijft nog beperkt

ROTTERDAM, 6 sept. De sterk stijgende olieprijs zal de kleinverbruiker van aardgas per 1 januari 1991 niet meer dan een cent, maar mogelijk slechts enkele tienden van een cent per kubieke meter gas extra kosten. Als de Golfcrisis aanhoudt en de prijzen op een hoog niveau blijven, dan komt daar per 1 juli 1991 maximaal drie cent per kubieke meter bij.

Dit verwacht de Vereniging van exploitanten van gasbedrijven (VEGIN). De gemiddelde prijs die de kleine gasconsument nu betaalt is 50 cent per kubieke meter, inclusief BTW. De grootverbruikers (meer dan 170.000 kubieke meter verbruik per jaar) kunnen per 1 oktober een lichte daling van de prijs verwachten, maar per 1 januari zal een stijging volgen omdat de prijs dan voor het eerste kwartaal van 1991 wordt vastgesteld op basis van de stookolieprijs over het laatste halfjaar.

Voor de grootverbruikers geldt geen maximumprijsstijging; voor de kleinverbruikers wel: niet meer dan drie cent exclusief BTW per half jaar. De gasprijs voor kleine consumenten per 1 januari wordt voor het overgrote deel gebaseerd op de gemiddelde gasolieprijs in de periode van mei tot oktober van dit jaar, waardoor nog drie 'goedkope' maanden meetellen.

Vandaag is de prijs voor Noordzee-olie (Brent) op de termijnmarkt in Londen opnieuw gestegen en weer boven de 30 dollar uitgekomen: gisteravond sloot de notering op 29,89 dollar per vat voor contracten voor levering in oktober, tegen half een vanmiddag werd 30,19 dollar betaald.