Soldariteit breekt met Gazeta

GDANSK, 6 sept. Het bestuur van de Poolse vakbond Solidariteit heeft gisteren besloten dat de krant Gazeta Wyborcza niet langer het logo van Solidariteit mag gebruiken. De woordvoerster van de vakbond, Barbara Malak, is na dit besluit afgetreden.

Gazeta Wyborcza werd vorig jaar, enkele maanden voor de gedeeltelijke parlementsverkiezingen van juni, opgericht om de campagne van Solidariteit te ondersteunen. De krant werd een belangrijke spreekbuis van de vakbond en droeg het logo van de bond, met de tekst 'Geen vrijheid zonder Solidariteit'. De laatste maanden is de verhouding tussen Gazeta en de vakbond echter danig bekoeld omdat de krant sterke kritiek uitoefent op de voorzitter van Solidariteit, Lech Walesa. De journalisten die bij Gazeta werken hekelen regelmatig de presidentiele ambities van Walesa, betitelen hem als 'autoritair' en steunen daarentegen de regering van premier Tadeusz Mazowiecki. Walesa heeft in het verleden geprobeerd de koers van de krant te veranderen; hij eiste het aftreden van de hoofdredacteur, Adam Michnik, die echter weigerde gevolg te geven aan de oproep van de vakbondsleider.

Volgens waarnemers in Gdansk heeft Walesa Gazeta Wyborcza met dit besluit van Solidariteit gisteren alsnog 'bestraft voor het onafhankelijke optreden'.

De breuk tussen Solidariteit en Gazeta Wyborcza heeft nu formeel zijn beslag gekregen, al bleek tijdens de stemmingen dat de meningen in het hoofdbestuur van de vakbond sterk uiteenliepen. Van de aanwezige afgevaardigden stemden er 26 voor het voorstel en 21 tegen bij 12 onthoudingen; Walesa was niet bij de stemming aanwezig. In het voorstel werd gesteld dat de krant 'zich te buiten gaat aan partijdige berichtgeving en Walesa voortdurend in diskrediet brengt'. Gazeta heeft vanmorgen in een commentaar laten weten dat de krant het logo zal verwijderen, maar dat de medewerkers zich met Solidariteit verbonden blijven voelen. 'Er is geen vrijheid zonder Solidariteit. Vandaag hebben we Solidariteit en vrijheid en dat zal duren zolang de vrijheid van het woord in Polen een onafhankelijke pers garandeert', aldus het blad. De woordvoerster van de vakbeweging, Barbara Malak, legde direct na het besluit haar functie neer. Zij noemde het wegnemen van het logo een vorm van censuur die zij zich na tien jaar Solidariteit niet kon voorstellen. 'Dit besluit en de uitslag van de stemming is symbolisch voor de toestand in onze beweging. Solidariteit wordt intern verscheurd door een strijd om de macht en de ambities van voorzitter Walesa, ' aldus Malak.

    • Derk-Jan Eppink