Saoedi-Arabie kan zonder moeite leger VS financieren

ROTTERDAM, 6 sept. Terwijl de Amerikaanse minister van financien, Nicholas Brady, bij regeringen in West-Europa en het Verre Oosten met de pet rondgaat voor de financiering van de verdediging van Saoedi-Arabie, maakt de oliestaat van koning Fahd elke dag enorme winsten.

Zoveel extra verdient Saoedi-Arabie nu op de oliewinning, dat het gemakkelijk zelf de hele militaire operatie van de Amerikanen zou kunnen betalen. Daarmee wordt de aarzeling van sommige Westerse regeringen om behalve militaire steun aan de Amerikanen ook grote bedragen naar Washington over te maken, begrijpelijk.

Weliswaar is het belang van het Westen bij zekerheid over de olieleveranties uit Saoedi-Arabie duidelijk, maar nu de olieprijs sinds begin augustus bijna is verdubbeld, moet daarvoor door de consumenten al veel geld extra betaald worden, geld dat voor een groot deel rechtstreeks naar de bankrekeningen in Riad vloeit. 'Onze olieproduktie gaat nu elke dag omhoog en beweegt zich rond de 7,22 miljoen vaten per dag', zegt een hoge Saoedische ambtenaar. 'Eind deze maand willen we meer dan acht miljoen vaten produceren en eind oktober hopen we 8,5 miljoen vaten per dag te halen. Onze capaciteit ligt nu tussen de 8,5 en 9 miljoen vaten, maar we versnellen ons ontwikkelingsplan om de capaciteit op te voeren naar tien tot elf miljoen vaten per dag.' Voor de Iraakse invasie in Koeweit verkocht Saoedi-Arabie dagelijks 5,3 miljoen vaten tegen een prijs van ongeveer 15 dollar. Door de hogere prijs brengt die 'oude' produktie nu al zeker zestig miljoen dollar per dag meer in het laatje. Daar komt de extra produktie bovenop, die 40 tot 50 miljoen dollar per dag opbrengt: samen 100 tot 110 miljoen per dag.

Niet bekend

Saoedi-Arabie, de grootste olie-exporteur ter wereld met veruit de grootste oliereserves, had al voor de crisis een investeringsplan om de capaciteit te verhogen. Het tempo zou afhankelijk zijn van de snelheid waarmee het marktaandeel van OPEC zou stijgen en het toe te wijzen quotum (maximumproduktie per dag) van het land. Sinds het OPEC-besluit van vorige week om de quota voor de duur van de Golfcrisis te laten vervallen, worden de oliekrainen zo ver mogelijk opengedraaid.

De staatsoliemaatschappij Saudi Aramco beheert in het Oosten van het land, bij de industriestad Jubail, op slechts 25 kilometer van de grens met Koeweit, het grootste deel van de 58 Saoedische olievelden. Oude velden worden weer in produktie genomen door water in de ondergrond te pompen waardoor er weer druk op de olie komt, en nieuwe velden worden in hoog tempo aangeboord. Ook is Aramco bezig de capaciteit van de petrochemische fabrieken te verdubbelen.

    • Theo Westerwoudt