Saddam roept weer op tot heilige oorlog

NICOSIA/ WASHINGTON, 6 sept. In een nieuwe poging steun te winnen van Arabieren en moslims heeft de Iraakse president Saddam Hussein voor de tweede maal opgeroepen tot een heilige oorlog om de Amerikanen uit het Golfgebied te drijven en de Saoedische regeerders ten val te brengen. In Irak zijn vandaag weer reservisten opgeroepen. Saddam riep 'geliefde Arabische gelovigen, geliefde moslims over de hele islamitische wereld' op in opstand te komen om 'de hele mensheid te bevrijden van onderdrukkers en binnendringers geleid door de bron van het kwaad, de Verenigde Staten'.

Hij beschreef de huidige crisis in het Golfgebied, die op 2 augustus werd ontketend door Iraks invasie van Koeweit, als een 'oorlog tussen goed en kwaad, gelovigen en ongelovigen'. In dat verband ook noemde hij de Saoedische koning Fahd en de Egyptische president Mubarak 'slecht en corrupt' omdat ze 'binnendringers' (lees: de Amerikaanse troepen) hadden toegestaan 'het land van de islamitische heilige plaatsen te ontheiligen'. De Iraakse president haalde voorts uit naar de landen die zich houden aan het door de Verenigde Naties afgekondigde handelsembargo tegen Irak. 'De kinderen in Irak sterven wegens het dwaze besluit van bepaalde mensen', zei hij. De kinderen van Irak sterven omdat ze worden beroofd van voedsel en melk en medicijnen'. Tegelijkertijd echter meldde een Oostenrijker die gisteren vanuit Bagdad in de Jordaanse hoofdstad Amman arriveerde dat het leven in Bagdad 'tamelijk normaal is'.

'Brood lijkt wat moeilijker verkrijgbaar, maar alles is te koop en niemand verhongert', zei hij. Ook diplomaten in Bagdad bestreden dat het embargo in de komende maanden tot voedseltekorten zal leiden; het embargo zal volgens hen in het bijzonder de industrie treffen. Maar 'het kan wel een jaar duren voordat Saddam hier zoveel last van krijgt dat hij concessies doet', zei een diplomaat.

Washington noemde Saddams 'schijnheilige en betekenisloze verklaringen' een teken van wanhoop. Het feit dat Saddam 'zich beroept op een moreel overwicht is helemaal ongelofelijk', aldus de woordvoerder van het Witte Huis. In Saoedi-Arabie zei een goudverkoper: 'Hij zou net zo goed de kleding van een Iraanse geestelijke kunnen dragen'.

'Saddam is Hitler', zei een chauffeur. 'Morgen is er oorlog, zo God het wil.' De Iraakse autoriteiten gaven vandaag reservisten van 37 jaar drie dagen de tijd om zich bij hun eenheden te melden. Reserve-officieren van vier leeftijdsklassen werden opgeroepen. Irak heeft al ongeveer een miljoen man onder de wapenen.

De Amerikaanse marine heeft intussen een Iraaks vrachtschip vrijgegeven dat twee dagen gelede in de Golf van Oman werd aangehouden met een lading thee voor Irak. Het schip, de Zanoobia, was het eerste dat in het kader van de zee-blokkade van Irak door de Amerikanen werd overgenomen. De Amerikaanse marine houdt het schip, dat nu in de richting van Jemen zou varen, in de gaten, evenals twee tankers in de Rode Zee. Volgens het Pentagon hebben Amerikaanse oorlogsschepen sinds de afkondiging van het embargo meer dan 450 schepen gecontroleerd.

Als eerste Afrikaanse land zal Senegal troepen naar Saoedi-Arabie sturen naast de andere buitenlandse eenheden die dat land moeten verdedigen tegen een Iraakse aanval. Behalve de Verenigde Staten hebben intussen ook Egypte, Syrie, Marokko, Pakistan en Bangladesh troepen gestuurd of de komst daarvan aangekondigd. De directeur van een Braziliaanse wapenindustrie, generaal Hugo Piva, heeft gisteren bevestigd dat 24 ingenieurs en technici van zijn bedrijf in Irak werken aan een lucht-luchtraket. Hij ontkende dat Brazilie Irak heimelijk bewapent, aangezien de aanwezigheid van deze Brazilianen officieel bekend is bij de Braziliaanse ambassade in Bagdad. (Reuter, AFP, AP, UPI)