Roemeense regering stelt verwarming huizen veilig

BOEKAREST, 6 sept. Roemeense fabrieken zouden de komende winter uit bezuinigingsoverwegingen gesloten kunnen worden teneinde de energie, waar grote schaarste aan is, aan te wenden voor huishoudelijke consumptie. Zodoende wordt voorkomen dat de bevolking de komende winter in de vrieskou komt te zitten.

Dit heeft Nicolae Simian, een vooraanstaand medewerker van het ministerie voor energie, gisteren bekendgemaakt.

Eind deze maand worden plannen opgesteld waarin staat welke industriegebieden gerantsoeneerd worden wanneer de brandstof toevoer inadequaat is. 'De bevolking zal niet langer de dupe zijn. Huishoudeijke consumptie krijgt voorrang', verzekerde Simian.

Het Roemeense Front van Nationale Redding hervatte de import van electriciteit dit jaar en stopte met bezuinigingen op de invoer. Die bezuinigingen waren opgelegd door het bewind van de communistische dicatator Ceausescu. Het tekort aan brandstof deed de woede onder de bevolking oplaaien en bracht het Ceaucescu bewind december vorig jaar ten val.

Simian zei erin te vertrouwen dat het voorgenomen plan, dat de maanden november tot en met maart beslaat, kan worden uitgevoerd. Volgens hem is voor 90 procent de olievoorraad voor deze winter al verzekerd is.