Rob en Joop: dikke mik

De oudere jongere Rob Out en de jonge oudere Joop van der Reijden hebben maandag binnen anderhalf uur besloten samen in zee te gaan, zo verklaarde de laatste gisteravond in NOS-Laat. De korte tijd waarin het beklonken werd, duidt er al op dat de transfer minder verbazingwekkend is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Joop van der Reijden legde in een recent interview in deze krant grote bewondering voor Rob Out aan de dag; hij vond hem een fenomenale televisieman, die het medium doorgrondt als geen ander. En van vervlakking bij de jongste omroep was geen sprake; ze brengen toch wat de mensen willen? Out heeft zich altijd gemakkelijk naar de wensen en eisen van de NOS-voorzitter geschikt: daags na de uitspraak van het Commissariaat voor de Media, waarin Veronica werd beboet voor het helpen oprichten van Veronique, begon de omroep een schreeuwerige 'We pikken het niet langer'-campagne. Een telefoongesprek van Van der Reijden met Out was voldoende om de spotjes uit de ether te krijgen. Het was, kortom, allang dikke mik tussen de twee. Beiden uitgerust met een flinke dosis boerenslimheid, voelen ze uitstekend het klimaat aan waarin de omroep nu verkeert. De politiek of levensbeschouwelijk gedreven achterban die de omroepen van oudsher steunde en bestierde, heeft plaatsgemaakt voor een amorfe massa abonnees van programmabladen; daarin verschilt de aanhang van de netten 1 (Vara, Kro en NCRV) en 2 (Avro, Tros, Veronica) nauwelijks meer, zoals ook het aanbod vrijwel eensluidend is.

Wie denkt dat een CDA-politicus nu een VVD-bolwerk 'in handen' krijgt, heeft het mis. De ontideologisering heeft zich niet alleen over de omroep, maar ook over Van der Reijden persoonlijk ontfermd: hij voelt zich jong en wil nog wat. In die fase ontmoet hij een omroep in de overgang, met een baas die hevig verlangt naar wat meer prestige.

    • Tom Rooduijn