'Politie in Brazilie doodt straatkinderen'

LONDON, 6 sept. Doodseskaders vermoorden in Brazilie een straatkind per dag. Tevens worden de kinderen 'routinematig' geslagen en gemarteld door politieagenten die de Braziliaanse steden willen 'schoonmaken'. Dit schrijft Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport.

Volgens de mensenrechtenorganisatie lopen kinderen die de straat opgaan om een kostje bijeen te scharrelen steeds groter gevaar dat ze worden gedood. Doodseskaders vermoordden vorig jaar in drie steden 457 kinderen, haalt Amnesty een Braziliaanse onderzoeksinstituut aan. Justitutiele zegslieden in Rio de Janeiro, Recife en Manaus zeiden dat veel politieagenten buiten dienst tijd deel uitmaken van de doodseskaders.

In Brazilie leven bijna zeven miljoen kinderen, ondervoed en armoedig gekleed, op straat. De politie beschouwt hen als criminelen, aldus Amnesty. In andere gevallen ruimen doodseskaders getuigen uit de weg. De meeste slachtoffers zijn zwarte jongens tussen de vijftien en achttien jaar oud.

Amnesty publiceerde een foto van een negenjarige jongen die vorig jaar dood werd gevonden in een sloppenwijk van Rio de Janeiro. De jongen had een papiertje om zijn nek waarop geschreven stond: 'Ik heb je vermoord omdat je niet studeerde en geen toekomst had. De regering mag niet toestaan dat kinderen de straten van de steden innemen.' Een veertienjarige straatjongen vertelde dat hij verschillende keren was opgepakt. Hij en anderen jonge arrestanten werden door politieagenten geslagen en met brandende sigaretten bewerkt, en werden gedwongen kakkerlakken en hun eigen uitwerpselen te eten. Volgens Amnesty worden de beschuldigingen zelden onderzocht omdat geen van de kinderen aangifte durft te doen.

De mensenrechtenorganisatie herinnert de Braziliaanse president Fernando Collor de Mello eraan dat hij eind juni beloofde dat Brazilie nooit meer in negatieve zin door Amnesty International zou worden genoemd. Maar Amnesty stelt dat de autoriteiten nalaten maatregelen te nemen tegen de moorden op straatkinderen. (Reuter, AP, Upi).