Partijchef Armenie dreigt uit politburo Moskou te stappen

MOSKOU, 6 sept. De partijleider van Armenie, Vladimir Movsisian, heeft gedreigd uit het Sovjet-politburo te stappen als de Sovjet-leiding er niet in slaagt de orde te herstellen in de omstreden enclave Nagorno Karabach. Dat meldde gisteren het persbureau TASS. Het Armeense parlement nam gisteren een resolutie aan waarin werd geklaagd over de 'terreur' waaraan de Armeense bevolking van Nagorno Karabach bloot zou staan. Nagorno Karabach maakt deel uit van de naburige republiek Azerbajdzjan, maar wordt door Armenie opgeeist. Volgens de resolutie van het parlement in Jerevan genieten de Azerbajdzjaanse autoriteiten bij hun optreden tegen de Armeniers bijgestaan door eenheden van het Sovjet-leger en van het ministerie van binnenlandse zaken in Moskou. In de resolutie werd geeist dat het leger langs de grenzen van de enclave wordt gelegerd om 'het Sovjet-gezag en het zelfbestuur' te herstellen. Volgens partijleider Movsisian hebben 'onverschilligheid en besluiteloosheid' van de leiding in Moskou de Azerbajdzjaanse overheid 'de vrije hand gegeven bij het voeren van een anti-Armeens beleid'.

De twee republieken zijn 'op voet van oorlog' komen te staan als gevolg van de 'desinformatie' die over het gedrag van de Armeniers in omloop is gebracht. Volgens Movsisian worden Armeense inwoners van Nagorno Karabach gedwongen hun huizen te verlaten en hebben ze een aardgasleiding naar Jerevan afgesloten; vrachttreinen op weg naar de stad Idzjevan zouden door de Azeri zijn tegengehouden.

De Sovjet-leiding is onlangs ook vanuit Azerbajdzjan beschuldigd van besluiteloosheid. President Moetalibov dreigde dinsdag Azerbajdzjan van de Sovjet-Unie af te scheiden als Moskou niets doet om de toestand in Nagorno Karabach 'te normaliseren'.

(AP)