Open Monumentendag

De watertoren aan de Noorderbinnensingel in Groningen werd in 1907 gebouwd.

Vroeger was dit een van de waterreservoirs van de stad maar nu is de torenniet meer in gebruik. Er is zelfs een prijsvraag uitgeschreven vooreen nieuw bestemmingsplan met als hoofdprijs de watertoren zelf.

De Groningse watertoren is een van de drieduizend Nederlandse monumenten die ter gelegenheid van de vierde Open Monumentendag op 8 september van binnen te bezichtigen zijn. De dag wordt om 10 uur officieel geopend in Groningen, waar minister d'Ancona de gerestaureerde toren van de Jozefkerk weer in gebruik stelt.

Om de verschillende Nederlandse bouwstijlen van elkaar te onderscheiden heeft de Stichting Open Monumentendag een boekje uitgegeven met een overzicht van de belangrijkste in ons land voorkomende stijlen. Dit boekje is op 8 september te verkrijgen bij de centrale informatiepunten in de deelnemende gemeenten.

In de uitgebreide landelijke monumentenkrant staan alle gegevens over de te bezoeken monumenten, en iedere gemeente heeft een eigen programma met wandel- en fietsroutes, een lijst van de opengestelde monumenten en informatie over speciale activiteiten.

Vierde Open Monumentendag, 8 september 1990, 10-17 uur Stichting Open Monumentendag, Sint Antoniebreestraat 69, 1011HB Amsterdam. Inlichtingen 020-2777706. Het boekje Bouwstijlen herkennen is ook schriftelijk te bestellen bij de Stichting Open Monumentendag. Voor de landelijke monumentendagkrant en verdere informatie kunt u terecht bij de plaatselijke VVV-kantoren.