Nog drie bridgeteams in de race

GENEVE, 6 sept. Drie van de zes Nederlandse teams die aan de start verschenen van het toernooi om de Rosenblum Cup, de trofee van het knock-out wereldkampioenschap voor teams, zijn nog in de strijd. In de tweede eliminatie-zitting, die bestond uit zeven matches van acht spellen, werkte het team Maas (Borm/Leufkens-Westra) zich onder leiding van non-playing captain Max Abram op imponerende wijze naar de koppositie in zijn groep.

Na overwinningen met 25-5, 20-10, 20-10, 23-7 en 19-11 was de overgang naar de derde zitting al veilig gesteld en kon in de laatste twee matches in fantasieopstellingen worden gespeeld. Het Amerikaanse team met de regerende wereldkampioenen Meckstroth-Rodwell, die na afloop van het WK in Zandvoort zullen optreden, kwam hierdoor in de slotfase nog net langszij.

Het ex-juniorenteam van Jansma (Van Wel/De Jong-Muller) en het team van oud-internationals van Tammens (Vergoed/Van der Brom-Mulder) hadden aanmerkelijk meer moeite om in de race te blijven. Tammens leek na vijf rondes kansloos, maar dankzij een 21-9 overwinning en voor de Nederlanders gunstige nederlagen van de naaste concurrentie werd het gevaar van uitschakeling afgewend. In de laatste ronde moest stand worden gehouden tegen het sterke Braziliaanse team van wereldkampioen Chagas en via een overwinning van 16-14 stelden zij op het nippertje de vierde plaats en kwalificatie veilig.

Jansma en de zijnen deden hetzelde, maar hadden in de laatste ronde, toen het er echt op aan kwam, hun zenuwen nauwelijks meer in bedwang. Ondanks twee rampspellen bleven zij met vier punten voorsprong op de vierde plaats staan.

Het vrouwenteam leek het aanvankelijk goed te doen, maar in de slotfase kon het zich niet bij de eerste vier teams handhaven. Het team van Ramer (Paulissen/Hoogenkamp-Verhees), dat de dag ervoor nog een uitstekende indruk maakte, is nooit van de laatste plaats afgekomen en verdween kansloos uit het toernooi.

Na de derde eliminatieronde begint de knock-out-fase voor de overgebleven zestien teams.

    • Bob van de Velde