Nieuw mainframe IBM moet Japanners op afstand houden

ROTTERDAM, 6 sept. IBM, 's werelds grootste computerfabrikant, heeft gisteren een nieuwe generatie mainframe-computers gelanceerd. De introductie, die het concern zelf 'de meest belangwekkende van de afgelopen 25 jaar' noemt, moet ervoor zorgen dat de positie van de grote computers als centrum van de bedrijfs-informatiesystemen niet verder afkalft. Ook hoopt Big Blue de koosnaam van IBM met die nieuwe generatie de aanstormende Japanse concurrentie op afstand te houden.

De nieuwe computerfamilie, waar de hele computerindustrie al bijna een jaar lang met ingehouden adem naar uitkeek, had in de ontwikkelingsfase, heel pretentieus, de codenaam 'the Summit' gekregen, maar blijkt uiteindelijk heel platvloers tot System-390 gedoopt. System-390 is pas de derde mainframe-generatie van IBM in dertig jaar en moet de System-370-familie vervangen. De prijzen van de verschillende types varieren van 70.000 tot 22,8 miljoen dollar. Met een omzet van bijna 65 miljard dollar heeft IBM nog altijd ongeveer een kwart van de wereldcomputermarkt in handen, maar de omzetstijgingen bij Big Blue blijven al jaren achter bij de groei van de markt. Dat komt omdat de markt voor mainframes, die voor ruim tweederde door IBM wordt beheerst, minder snel groeit dan de markten voor mini- en microcomputers, waar de positie van het concern veel minder dominant is. Ook speelt een rol dat de Japanse mainframe-fabrikanten Fujitsu, Hitachi en NEC geleidelijk terrein winnen op Big Blue. Credo van het Japanse industriebeleid is al dertig jaar: versla IBM. Dat de Japanse fabrikanten het stadium voorbij zijn van het slaafs navolgen wat IBM dicteert, lieten ze zien door voor het eerst in de geschiedenis met nieuwe mainframe-generaties te komen voor IBM. Hitachi kondigde in juni met veel fanfare een mainframe-computer aan die krachtiger was dan de krachtigste van IBM. 'Eindelijk zijn we IBM voorbijgestreefd in hardware', verklaarde de vice-president van Hitachi, Takeo Miura, bij die gelegenheid.

Kort daarna claimde NEC 'een nog krachtiger mainframe' te kunnen leveren. En afgelopen dinsdag, een dag voor de aankondiging van IBM, lanceerde Fujitsu 'de allerkrachtigste mainframe', die bij wetenschappelijke berekeningen 600 miljoen instructies per seconde zou kunnen verwerken.

De meest geavanceerde mainframe, die IBM gisteren lanceerde, komt volgens deskundigen niet verder dan 230 miljoen instructies per seconde, twee keer zoveel als de huidige generatie. Maar IBM probeert zich bij de nieuwe generatie minder dan vroeger te onderscheiden door technische hoogstandjes. Het past in de nieuwe aanpak van 'Big Blue' om vooral de nadruk te leggen op de grote bijdrage die de nieuwe mainframes kunnen leveren aan een betere, efficientere bedrijfsvoering. In dat licht moet ook de IBM-introductie worden gezien van nieuwe manieren om verschillende soorten computers in een netwerk met elkaar te verbinden.

Het top-model van de nieuwe computergeneratie komt pas over ongeveer een jaar op de markt. Om te voorkomen dat klanten intussen liever wachten met bestellen, heeft IBM gisteren ook een aantal 'overgangs-modellen' geintroduceerd die eerder beschikbaar komen. Toch houden Amerikaanse deskundigen er rekening mee dat de verkoop door de wisseling van mainframe-generaties tijdelijk zal stagneren. IBM is voor zowel winst als omzet voor ongeveer de helft afhankelijk van de mainframes.