Moskou wil verklaring met EG over Golf-crisis

ROME, 6 sept. De Sovjet-Unie heeft de Europese Gemeenschap voorgesteld een gezamenlijke verklaring op te stellen over de Golf-crisis, naast de verklaring die na de topontmoeting van de presidenten Bush en Gorbatsjov komend weekeinde in Helsinki wordt verwacht.

Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde vanmorgen dat de Sovjet-Unie hierover contact heeft opgenomen met Italie, de halfjaarlijkse 'voorzitter' van de EG. Het Sovjet-voorstel zal morgen in Rome worden besproken op de vergadering van de EG-ministers van buitenlandse zaken over de Golf-crisis.

Als de Twaalf hiervoor voelen zal de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, De Michelis, het voorstel verder uitwerken tijdens het bezoek dat hij eind volgende week aan Moskou brengt. Een gezamenlijke Sovjet-EG-verklaring zou kunnen worden uitgegeven na de ontmoeting tussen de ministers van buitenlandse zaken van de Twaalf en hun Russische collega Edoeard Sjevardnadze, op 27 september in het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Hoofdpunt op de agenda morgen is de hulp aan landen die door de boycot tegen Irak zijn getroffen doordat hun handel met dat land stil is komen te liggen. De Michelis zei dat de EG met dergelijke steun wil laten zien dat zij bereid is de lasten van de sancties tegen Irak te dragen zonder direct de Amerikaanse militaire uitgaven te steunen.

De Europese Commissie, het 'dagelijks bestuur' van de Europese Gemeenschap, heeft gisteren een hulppakket voor Jordanie, Egypte en Turkije voorgesteld ter waarde van honderden miljoenen dollars. Verder heeft de EG-commissie opnieuw geld uitgetrokken voor hulp aan vluchtelingen die gestrand zijn na hun uittocht uit Irak en Koeweit. Het gaat om noodhulp en er is 15 miljoen ecu (zo'n 35 miljoen gulden) mee gemoeid. Eerder had de Commissie sinds het uitbreken van de crisis al 5,6 miljoen ecu (13 miljoen gulden) aan humanitaire hulp beschikbaar gesteld. Nog eens dertig miljoen ecu is gisteren vrijgemaakt voor toekomstige hulp aan vluchtelingen uit de Golf-staten.