Minister Irak naar Iran, eerste keer sinds Golfoorlog

NICOSIA/ TEHERAN, 6 sept. De Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz zal zondag Teheran bezoeken, zo is officieel bekendgemaakt in Bagdad. Het wordt het eerste Iraakse bezoek op dit niveau aan Teheran sinds het uitbreken van de Golfoorlog in september 1980. De Iraakse president Saddam Hussein neutraliseerde drie weken geleden Iran in feite door bijna alle vredesvoorwaarden van Teheran in te willigen, met name de gedeelde soevereiniteit over de grensrivier de Shatt al-Arab. Sindsdien hebben de Iraakse troepen zich teruggetrokken uit bezet Iraans gebied en hebben de twee landen tienduizenden krijgsgevangenen uitgewisseld.

Iran is niettemin Iraks bezetting van Koeweit blijven kritiseren. De Iraanse president Rafsanjani zei gisteren nog dat 'wij geen veranderingen in de geografie van de regio zullen accepteren'.

Ook hebben de Iraanse autoriteiten onderstreept dat zij zich zullen houden aan het door de Verenigde Naties afgekondigde handelsembargo.

Wel repte de Tehran Times gisteren van de mogelijkheid dat Iran het Iraakse volk levensmiddelen en medicijnen stuurt, waarbij de krant opmerkte dat deze goederen niet onder het embargo vallen. De Tehran Times weerspiegelt over het algemeen het standpunt van de Iraanse regering. (Reuter, AFP)