Levy: VS zullen Israel Patriot-raket leveren

TEL AVIV, 6 sept. De VS zullen Israel uitrusten met de Patriot-raket, een luchtdoelraket die onder bepaalde omstandigheden ook vijandelijke raketten zouden kunnen onderscheppen. Dat heeft de Israelische minister van buitenlandse zaken David Levy vanmorgen gezegd in een vraaggesprek met radio Israel na een onderhoud met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker in Washington.

Volgens Levy heeft Baker tijdens dit onderhoud beloofd dat de VS alles aan Israel zullen leveren dat nodig is om Israels militaire overwicht op de Arabische landen te garanderen en te voorkomen dat Israels veiligheid in gevaar komt.

Levy zei dat het nog slechts een kwestie van het afronden van enkele formuleringen is alvorens Israel van de VS een lening van vierhonderd miljoen dollar krijgt voor de opvang van immigranten uit de Sovjet-Unie. Volgens Levy is het mogelijk dat Israel tegemoetkomt aan de Amerikaanse voorwaarde dat dit geld niet naar de bezette gebieden gaat zonder dat er sprake van is dat 'Israel van zijn geloof afstapt'. De minister zei dat hij met Baker wat betreft de Palestijnse problematiek tot 'begrip is gekomen over wat haalbaar en onhaalbaar is'.

Israels ambassadeur in Washington, die het onderhoud Baker-Levy bijwoonde, zei dat hij tijdens zijn ambtsperiode in Washington niet zo'n intensieve poging van een Amerikaanse minister van buitenlandse zaken heeft meegemaakt om nieuwe banden te kweken met een Israelische minister van buitenlandse zaken. Levy zelf zei vanmorgen dat 'mijn vriend Baker en ik elkaar in het vervolg met James en David aanspreken'.