Kok: Indexlening te riskant

DEN HAAG, 6 sept. De Nederlandse Staat zal niet met een nieuw type staatslening, de zogenoemde indexlening, geld lenen op de kapitaalmarkt. Experts becijferen het voordeel voor de Staat op ruim een miljard gulden per jaar, maar minister Kok van Financien vindt het risico te groot. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke notitie van het ministerie van financien.

Bij een geindexeerde lening wordt de rente continu aangepast indien de rente op de kapitaalmarkt verandert. In een periode van inflatie betekent dit voor beleggers dat hun rendement gelijk blijft. Immers als de kapitaalmarktrente stijgt door de inflatie, wordt ook hun rentevergoeding aangepast. Beleggers nemen genoegen met een lagere 'aanvangsrente'; dit levert een voordeel op voor de overheid.

Tegenstanders van de indexlening wijzen erop dat de inflatie weliswaar op dit moment laag is, maar als deze stijgt uit zich dat direct in hogere rente-uitgaven. De overheidsuitgaven zijn moeilijker te plannen.