Koersduikeling treft Delft Instruments

ROTTERDAM, 6 sept. De enorme winstval die Delft Instruments vanochtend over het eerste halfjaar heeft bekendgemaakt, kwam op de toch al voor slecht nieuws erg gevoelige Amsterdamse beurs erg hard aan. Tokio sloot vandaag weer lager, terwijl Wall Street gisteren juist iets aantrok.

AMSTERDAM Op steeds lagere koersen probeerden beleggers in Delft Instruments van de stukken af te komen, aanvankelijk zonder succes. Uiteindelijk kwam het tot handel op fl.33 en dat was fl. 12,20 beneden het slotniveau van gisteren. Goed ontvangen werd de fraaie winststijging bij uitgever Wegener Tijl. Het aandeel was fl.30 hoger op fl.260 niet te krijgen. Goed op halfjaarscijfers lag ook Gamma, die fl.3 duurder werd op fl.90. Daarmee was de koek in Amsterdam op. Het ging er op het Damrak weer erg kalm aan toe. Verreweg het grootste deel van de aandelen zocht, ondanks een wat hoger Wall Street, weer lagere regionen op. De stemmingsindex daalde van 101,3 naar 100,7 laat in de ochtend.

Bij de internationale waarden was Koninklijke Olie de enige die tot een lichte winst wist te komen. Het fonds blijft profiteren van de stijging der olieprijzen en was laat in de ochtend twee kwartjes duurder geworden op fl.146,70. Ahold ondervond nog de invloed van de publikatie van de fraaie halfjaarcijfers en was ex-interimdividend nu fl.1,40 beter op fl.124,70. Wessanen behoorde ook tot de uitzonderingen in de markt met een winst van 30 cent op fl.60,60. VNU zakte een gulden naar fl.76, Heineken fl.1,10 naar fl.113,20 en Borsumij fl.2 naar fl.75,50. Voor het overige was het bij de actiefste fondsen dubbeltjeswerk. Ook de obligaties lieten slechts zeer kleine verschuivingen zien.

Nutricia was een rijksdaalder beter op fl.97,50 niet te koop. Samas wisselde fl.2,50 hoger van eigenaar op fl.80. Ubbink reageerde maar flauw op de mededeling van een 50 procent hogere winst in de eerste zes maanden en ging fl.1,20 omhoog naar fl.100,20. Gelderse Papier deed nauwelijks iets op goede zesmaandscijfers. Een andere papierfabrikant, Crown van Gelder, moest zelfs fl.2 terug naar fl.116. Van der Giessen viel fl.9 lager op fl.204 niet te slijten. NKF zakte bijna vijf gulden naar fl.260,50. Rond het middaguur probeerden diverse aandelenfondsen aarzelend enig herstel te bereiken.

Op de optiebeurs was de handel kalm en afwachtend. De EOE-index daalde licht onder invloed van de oproep tot een 'heilige oorlog' door de Iraakse president. De omzet bleef bescheiden met de verhandeling van 6000 opties.

TOKIO - De koersen op de beurs van Tokio zijn vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag gedaald. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen ging 266,43 punten achteruit op 23.811,91 punten, ofwel een achteruitgang van 1,11 procent. Gisteren was de Nikkei nog met 829,30 punten gezakt.

De beurs werd negatief beinvloed door de blijvende onrust in de Golfregio. Berichten over het neerschieten van een Amerikaan in Koeweit-stad lieten de aandelenkoersen al in de ochtenduren dalen. Bij de start van de handel behaalde de Nikkei nog een plus van ongeveer 190 punten na de winst op Wall Street.

NEW YORK - De koersen op Wall Street sloten gisteren hoger. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 14,85 punten op 2628,22 bij een rustige handel.

De omzet lag gisteren weliswaar hoger dan de 93 miljoen van dinsdag, maar behaalde een toch nog bescheiden omvang van 120 miljoen aandelen. Vooral de oliefondsen stonden in het middelpunt van de belangstelling.

De handel werd gesterkt door verschillende factoren, zo zeiden handelaren. Weliswaar kan er nog steeds een oorlog los barsten in het Midden-Oosten, maar toch krijgen de economische cijfers over de Amerikaanse economie steeds meer aandacht van de beleggers. Zelfs een flinke stijging van de olieprijzen werd door de markt min of meer voor kennis aangenomen en voor het eerst sinds lange tijd klom de Dow Jones weer omhoog. 'Het ziet er naar uit dat Wall Street zich kan loskoppelen van het gebeuren op de oliemarkt', aldus een beursman. (ANP)