Klooster in Huijbergen toch opvangcentrum asielzoekers

HUIJBERGEN, 6 sept. Het ministerie van WVC blijft vasthouden aan een klooster in het Westbrabantse Huijbergen als opvangplaats voor 250 asielzoekers. De door de gemeente georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst vanavond gaat dan ook gewoon door, zoals vanmorgen een woordvoerster van het ministerie zei.

De indruk was ontstaan dat nu de eigenaren van het klooster Sainte Marie, de broeders van Huijbergen, vorige week lieten weten niet tot verkoop te willen overgaan, er in het 2000 inwoners tellende dorp ook geen asielzoekers zouden komen. Maar volgens WVC zijn niet de broeders, maar is de koper van het pand de partner met wie zal worden gesproken over de vestiging van een opvangcentrum in het klooster.

WVC zegt dat de nood zo hoog is gestegen dat elke mogelijkheid voor opvang moet worden benut. Gewezen wordt op de situatie in Amsterdam, waar door plaatsgebrek asielzoekers niet meer terecht kunnen.

Bovendien, aldus de woordvoerster, heeft de ervaring geleerd dat de aanvankelijke onrust onder de bevolking 'onterecht' was. 'Het verloopt doorgaans overal gladjes, zelfs in een dorpje als het Oostbrabantse Stevensbeek, waar eerst ook zoveel opschudding bestond', aldus de woordvoerster.

Een actiecomite in Huijbergen haalde vorige week opgelucht adem, toen bekend werd dat de broeders van verkoop afzagen. Het had vanavond van de voorlichtingsbijeenkomst een feestavond willen maken.