Khomeiny in de bijstand

Gelukkig maar dat de Vereniging Bijstandsbond Amsterdam en het Comite Vrouwen in de Bijstand vooraf geen weet hadden van dit stukje: ongetwijfeld zouden ze een publikatieverbod hebben geeist. Maandag vroegen beide organisaties aan de rechter te verbieden dat de Vara-televisie een programma herhaalt waarin onder meer bijstandstrekkers optreden die vertellen waarom en hoe ze frauderen. In hetzelfde programma is de metamorfose te zien van Elske ter Veld: als Kamerlid nog kampioen van de noodlijdende bijstandsmoeders, neemt ze nu als staatssecretaris ferm stelling tegen 'misbruik van voorzieningen' en dreigt ze met maatregelen.

Mijn sympathie ging, toen het programma voor het eerst werd vertoond, uit naar de in vermomming optredende alleenstaande moeder die overtuigend aantoonde dat ze van haar uitkering niet kan rondkomen en dus wel zwart moet bijverdienen.

De organisaties die zeggen deze vrouw te vertegenwoordigen hebben echter elk recht op sympathie verspeeld. Zouden ze beseffen dat ze treden in de voetsporen van de inmiddels overleden ayatollah Khomeiny, die net als zij een verbod eiste van een tv-uitzending van de Vara? Zouden ze begrijpen dat mensen die de uitingsvrijheid aan banden willen leggen, per definitie niet te vertrouwen zijn? Zouden ze door hebben dat niet de Vara, maar zijzelf uitkeringsgerechtigden in diskrediet brengen?

    • in de Marge
    • E. J. Etty