Kamerleden tevreden over gesprek De Klerk

PRETORIA, 6 sept. De zeven leden van de Tweede-Kamerdelegatie, die vanmorgen in Pretoria een gesprek met de Zuidafrikaanse president F. W. De Klerk voerden, waren na afloop overtuigd van diens goede bedoelingen. 'Het gesprek was zeer inhoudelijk en openhartig van toon en je kreeg direct de indruk dat De Klerk serieus en op integere wijze bezig is het Apartheidssysteem af te schaffen', zei het CDA-Kamerlid De Hoop Scheffer. Ook Van Es van Groen Links had De Klerk ervaren 'als een man die meent wat hij zegt. Hij weet ook dat hij niet meer terug kan en hij volgt rechtlijnig hetgeen hij zich heeft voorgenomen, ongeacht de negatieve reacties die daarop komen, ook uit zijn eigen achterban', zei ze. Het PvdA-delegatielid Verspaget: 'Ik heb de man eens in zijn ogen gekeken en ben tot de conclusie gekomen dat hij integer is.' Het is vrijwel zeker dat De Klerk volgende maand voor een bezoek naar Nederland komt, zo werd hier gisteravond bekendgemaakt. Tegenover Nederlandse journalisten sprak hij vanmorgen van 'een grote kans dat het doorgaat'.

Eerder dit jaar deed de Zuidafrikaanse president op een reis door negen Europese landen Nederland niet aan, voornamelijk omdat hem van Nederlandse zijde signalen waren gegeven daar nog maar even mee te wachten.

Voor de dinsdag in Zuid-Afrika aangekomen Kamerdelegatie onder leiding van CDA'er Aarts is het vandaag een van de belangrijkste dagen: ze ontmoeten zowel de president en vier ministers als aan het einde van de middag ANC-leider Nelson Mandela.

Voorafgaand aan het gesprek met De Klerk had de delegatie een onderhoud met minister van buitenlandse zaken Botha, die ook bij het gesprek met De Klerk aanwezig was. Het gesprek duurde bijna een halfuur langer dan de geplande veertig minuten, voornamelijk als gevolg van de vele vragen van de Nederlandse Kamerleden.

Samen met de Kamerleden poserend voor de fotografen op het bordes van de presidentiele vleugel van de Union Buildings in Pretoria antwoordde De Klerk op vragen dat hij de orde in het land 'op evenwichtige wijze' zal handhaven. Alle noodzakelijke methoden zal hij daarvoor gebruiken, zei hij, met inbegrip van de politie, die naar zijn zeggen 'natuurlijk eerlijk, rechtvaardig en tegenover iedereen op gelijke wijze dient op te treden'. De uitspraak kwam op het moment dat ongeveer 50 kilometer verderop, in de zwarte woonwijk Soweto, alweer rellen bezig waren. De vraag in hoeverre de politie daarbij een dubbelhartige rol speelt, houdt ook de Nederlandse Kamerleden voortdurend bezig in hun gesprekken in het land.

    • Rob Meines