IJshockeyteam naar B-groep door terugtrekking van DDR

CAGLIARI, 6 sept. Het Nederlands ijshockeyteam mag, ondanks de degradatie eind maart naar de C-groep, volgend jaar deelnemen aan het wereldkampioenschap voor B-landen. Oranje neemt de plaats in van de DDR, dat zich in verband met de naderende hereniging met de Bondsrepubliek heeft teruggetrokken uit de titelstrijd.

De intensieve lobby van een bestuursdelegatie van de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) tijdens het congres van de internationale federatie in Cagliari (Sardinie) bleek niet tevergeefs. Met een ruime meerderheid van stemmen werd Nederland gisteren weer in de B-groep opgenomen. Slechts Denemarken, de nummer twee van de C-landen, zorgde tijdens de vergadering voor tegengas. De Deense delegatie meende meer recht op de plaats van de DDR te hebben dan Nederland, maar kreeg van de andere lidstaten geen steun.

Als troostprijs kreeg Denemarken de organisatie van het wereldkampioenschap voor C-landen toegewezen. Dat toernooi zou aanvankelijk volgend jaar in Eindhoven worden gehouden, maar door de opwaardering van Nederland werden die plannen nutteloos.

De NIJB heeft zich in plaats daarvan wel kandidaat gesteld voor de organisatie van het toernooi om de wereldtitel voor B-naties. Dat evenement is toebedacht aan Ljubljana in Joegoslavie, dit jaar de kampioen van de C-groep, maar er zijn problemen met de televisie-rechten. Het Joegoslavische organisatiecomite heeft aan het commerciele bureau van de IIHF hoge financiele eisen gesteld. Indien het comite op zeer korte termijn niet inbindt, krijgt Nederland het toernooi (31 maart - 8 april) toegewezen.

Bondscoach Larry van Wieren reageerde verheugd op het goede nieuws uit Italie. 'Voor de opbouw van topijshockey in Nederland is dit natuurlijk een uitstekende zaak', concludeerde Van Wieren, die deze week in Den Bosch met 24 spelers uit de A- en jeugdselectie het eerste trainingskamp van het nieuwe seizoen afwerkt. 'De B-groep heeft veel meer uitstraling en is mede daarom voor de spelers en technische leiding een grotere uitdaging dan de C-groep. Het krachtsverschil tussen de acht B-landen is gering, terwijl op C-niveau slechts twee landen goed aan elkaar zijn gewaagd. Deze papieren promotie betekent een extra stimulans om er het komende seizoen hard tegenaan te gaan.' Voor de B-landen is 1991 een belangrijk jaar. De eerste drie tijdens het toernooi om de wereldtitel kwalificeren zich met de acht landen uit de A-groep voor de Olympische Spelen van Albertville (Frankrijk) in 1992. De nummer vier speelt tegen de kampioen van de C-groep twee wedstrijden om de twaalfde en laatste plaats. De deelnemende landen aan de Winterspelen vormen de eerste, uitgebreide A-groep, die vanaf 1992 uit twaalf landen zal bestaan. 'Het wordt uiteraard heel moeilijk om daartussen te komen', stelde Van Wieren, die eind maart in Lyon met Oranje op doelsaldo degradeerde. 'De toplanden uit de B-groep zijn gezien hun enorme investeringen verplicht zich te kwalificeren voor de Spelen. Misschien dat wij voor een verrassing kunnen zorgen. Mijn beleid moet ik in ieder geval bijstellen. Ik wilde in de C-groep met een jong team aan een nieuwe toekomst gaan bouwen, maar nu we weer terug op B-niveau zijn, heb ik de routiniers hard nodig. Ik ga binnenkort met alle kandidaat-internationals praten. Ik wil het komende seizoen opnieuw met het sterkst mogelijke team spelen.'

(ANP)