Hypnotiseur kondigt met kunsten alternatieve beurs aan; Hetwegmaakvermaak

De jongen ligt verkrampt, met holle rug en achterover getrokken hoofd, als een plankier op twee schragen. Zijn nek steunt op de ene schraag die nog met schuimplastic omduffeld is. Zijn enkels liggen op het smalle kale hout van de andere schraag.

Op zijn blote buik spreidt de hypnotiseur een geruite theedoek. Daarop legt hij, iets uit elkaar geplaatst, twee bakstenen en daarop drie dakpannen. Nee, vier, vijf, zes zelfs. De laatste is besprenkeld met alcohol en wordt aangestoken. Een moment kijkt iedereen naar de vlammen: geflambeerde dakpan op gestrekte mens.

Dan stapt de karataka naar voren en slaat met alle kracht die in hem is op de dakpannen in. De splinters van drie ervan springen, sommige nog brandend, in het rond. Op een teken van de hypnotiseur slaat de karataka nog eens, waarna ook de resterende dakpannen in stukken vliegen. De gehypnotiseerde geeft geen krimp. Op zijn arm een stuk flamberende dakpan, wat in de zaal rumoer veroorzaakt.

De hypnotiseur veegt de splinters van het lijf van zijn gestrekte assistent, legt de bakstenen weg en pakt de theedoek. Helpers tillen de gehypnotiseerde op de grond en de hypnotiseur praat hem in een mum van tijd uit de hypnose. De jongen blijft even versuft zitten maar is snel weer de oude. De hele act heeft waarschijnlijk tien minuten geduurd. De hypnotiseur spreekt zijn slotwoord tot het publiek. Achter hem op het podium veegt de jongen zich schoon. Net als voor de sessie rolt hij onopvallend zijn hoofd en draait zijn schouders. Voorzichtige gymnastiek voor de gekwelde nek en rugspieren. Bij het aantrekken van zijn overhemd grijnst hij naar de karataka die hem de twee doodsklappen verkocht. Die reageert niet en blijft gespannen voor zich uit kijken.

Kapot 'Nee hoor, ik sla wel vaker op mensen', reageert derde-dan-karateka Werner Van Daele even later lachend, als ik hem vraag of dit voor het eerst was dat hij een mens als ondergrond gebruikte. Maar het was toch wel de eerste keer dat het op een persoon gebeurde die niets probeerde terug te doen. Of hij normaal ook twee klappen nodig had om zes dakpannen door te slaan. 'Ze waren door. Ik wilde ze net optillen om te laten zien dat ze gespleten waren. Ze waren zo naar beneden naar mekaar toe geknikt, dat gebeurt wel vaker, dan zie je niet dat ze kapot zijn. De hypnotiseur gaf toen een teken om nog eens te slaan. Dat heb ik toen maar gedaan.' Hypnotiseur Franck Syx vertoonde zijn act op een persconferentie voor de Alternativa, een beurs voor alternatieve geneeswijzen, natuurvoeding en parapsychologie. De beurs wordt van zaterdag 6 tot en met maandag 8 oktober in de hallen van Flanders Expo in Gent gehouden. Dit jaar voor de vierde maal. Organisator Pascal Verloove verwacht 250 exposanten en zeker 20.000 bezoekers. Eenderde van de standhouders, zowel organisaties, groothandels als individuele genezers, komt uit Nederland. Zo is het ook met vele bezoekers. Een dergelijke veelomvattende beurs is in Nederland niet voorstelbaar. Daar zijn te veel mensen het oneens met elkaar.

Onderdeel van de beurs is een Salon voor Parapsychologie. Daar zal Syx ieder uur een voorstelling verzorgen. Hij werkt vooral in Frankrijk en Spanje, vaak als publiekstrekker in discotheken en winkelcentra. Maar zijn CV meldt ook therapeutisch werk. Hij helpt mensen van het roken af en vermindert stress. De sterkste claim is dat hij een vrouw onder hypnose een keizerssnede heeft laten ondergaan.

Tien nietschrijvende toehoorders vrienden en verwanten waren op de persconferentie eveneens welkom betraden na de eerste introductie van Syx het podium om door hem te worden gehypnotiseerd. Deze publiekssessie ging vooraf aan die met de versplinterde dakpannen. Een twee maanden zwangere vrouw twijfelde, maar werd toch overreed. Syx: 'Er is absoluut geen contra-indicatie voor hypnose.'

Na verdere geruststellende mededelingen en een uiteenzetting over de mogelijkheid via hypnose de eerste contacten met het ongeboren kind te leggen, beklom ze alsnog het podium.

In het psychiatrieleerboek van Zwanikken wordt zwangerschap inderdaad niet als belemmering voor hypnose beschreven. Hypnose is wel gecontraindiceerd bij mogelijkheden tot psychotisch reageren.

Hypnose is de kunstmatige beinvloeding van iemands bewustzijn door een hypnotiseur. Eenvijfde van de mensen is goed hypnotiseerbaar, bij een andere vijfde lukt het absoluut niet.

De tien mensen met wie Syx aan de gang ging voldeden redelijk aan het gemiddelde. Een man stapte in de loop van de sessie van het podium. Hem deed het niks. Een meisje stond al op haar benen te zwaaien toen de sessie nauwelijks was begonnen en het tiental nog stond, met de ogen gesloten en de rug naar het publiek gekeerd.

De inleiding tot de hypnose is een stapsgewijze ontspanningsoefening. Syx draait hemelse muziek en praat, via de geluidsinstallatie, in op de deelnemers. Concentratie op afzonderlijke ledematen en lichaamsfuncties moet tot ontspanning leiden. Spieren moeten groep voor groep verslappen en vloeibaar aanvoelen. De ademhaling moet rustig en natuurlijk verlopen. Het hart moet kalm kloppen. Alles wordt elastiek, alles gaat zweven in een grote ruimte. De tijd valt weg. De geest wordt geleegd. Waar je ook problemen mee hebt, met vrienden, thuis of op het werk, je vergeet ze nu. Serenite totale, parfaitement decontracte.

Dan is het moment gekomen dat Syx de deelnemers op de grond legt. Hij trekt ze een voor een, in de rug gesteund, langzaam achterover, zeggend dat ze zich zeer zwaar voelen. De man die later opstapte deed bij het neerleggen reflexmatig een paar stappen achteruit. Anderen verplaatsten geen voet en lieten zich neerleggen, niet bang om te vallen. Het meisje dat op haar benen stond te zwaaien ging al toen Syx nog met haar zwangere buurvrouw bezig was. De assistent van Syx ving haar op.

Een gehypnotiseerde moet bereid zijn de aandacht door de hypnotiseur te laten inperken. In die toestand, die door hypnotiseur en gehypnotiseerde alleen samen kan worden opgewekt, kan de hypnotiseur vervolgens suggesties aanbieden. Syx liet zijn gehypnotiseerden een kort vakantiegenoegen ondergaan. Ze bleven er stil bij liggen, maar getuigden na ontwaken wel van een plezierige ervaring. Saai voor het publiek, maar dat kwam even later bij de dakpan-act aan zijn trekken.

Herbeleving

Omdat mensen onder hypnose sterk suggestibel zijn, en eventueel opgeroepen herinneringen daardoor makkelijk vervormd kunnen worden door het optreden van de therapeut, is het medisch gebruik van hypnose tegenwoordig beperkt. Freud ontdekte het bestaan van onbewuste herinneringen bij patienten onder hypnose. Later gebruikte hij bij zijn analyses geen hypnose meer, omdat de patienten te beinvloedbaar waren. Hypnose wordt nog wel gebruikt voor de herbeleving van sterke traumatische ervaringen. Een heel andere toepassing is de gedragscorrectie. Door de patienten zich niet zelf te laten uiten, maar ze alleen te beinvloeden, kunnen fobieen, pijnstoornissen en slechte gewoonten als roken, bedwateren en overmatig eten worden afgeleerd.

Tegen recreatieve en andere niet-medische hypnose lijkt weinig bezwaar te bestaan zolang de sessie beperkt blijft tot simpele suggestie en er niets uit het onderbewuste van de gehypnotiseerde wordt opgeroepen. Syx laat, volgens het persbericht van Alternativa, zijn groepsgewijs gehypnotiseerden soms handelingen uitvoeren die ze sinds hun kindertijd waarschijnlijk niet meer hebben verricht. Duimzuigen bij voorbeeld. Waarschijnlijk erg vermakelijk, een groep pubers in de disco te zien duimzuigen. Duimzuigen houdt echter meer in dan alleen een duim in je mond steken en er op sabbelen.

Organisator Pascal Verloove zegt alle schadelijke technieken uit de Salon der Parapsychologie tijdens de Alternativa te weren. Zwarte magie en duiveluitdrijvingen zijn niet welkom. De organisator zou met die restrictie als uitgangspunt eerst een goed gesprek met Syx moeten voeren, alvorens hem te laten optreden.

Foto Leo van Velzen(Styl)kfoto, 31c4 Hypnotiseur Franck Syx aan het werk: geflambeerde-dakpan-act met de mens als ondergrond

    • Wim Köhler