Geen ingrijpende invloed van marihuana op rijvaardigheid

HILVERSUM, 6 sept. Het roken van marihuana heeft geen ingrijpende invloed op de rijvaardigheid. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Maastrichtse Instituut voor Geneesmiddelen, Veiligheid en Gedrag.

Voor Veronica-televisie verklaarde directeur dr. J. F. O'Hanlon van het instituut gisteren dat marihuana volgens het onderzoek wel enige invloed heeft op het koershouden. Na het roken 'werd de concentratie minder, en was er sprake van enig slingeren over de weg', aldus O' Hanlon.

De resultaten zullen in het definitieve rapport vergeleken worden met de uitkomsten van eerder gehouden alcoholonderzoek. De effecten blijken heel verschillend. Volgens O'Hanlon is juist de combinatie van marihuana- en alcoholgebruik gevaarlijk. 'Mensen die gedronken hebben zoeken risico's op en worden agressiever. Dat geldt niet voor marihuana-rokers', stelt O'Hanlon. De proefpersonen gingen niet harder rijden dan was toegestaan, ze reden eerder langzamer.

In totaal deden 24 proefpersonen mee aan het onderzoek. Vier weken lang werd een deel van de autosnelweg A76 bij Heerlen afgezet voor verkeer in verband met de testen. Eind november worden de definitieve resultaten openbaar nadat ze zijn overhandigd aan het Amerikaanse en Nederlandse ministerie van verkeer.

Het onderzoek was een opdracht van de Amerikaanse overheid, die in eigen land geen verzekeringsmaatschappij konden vinden die het project wilde verzekeren. Vijfentwintig procent van de jongeren in de VS zit wel eens stoned achter het stuur.

Aan het begin van het onderzoek is getest hoeveel marihuana nodig is om 'prettig high' te worden. Gebleken is onder meer het gewicht van de proefpersoon hierin een rol speelde. Opvallend was volgens O' Hanlon ook dat anderhalf keer meer marihuana nodig was om high te worden dan waarvan was uitgegaan op grond van andere onderzoeken.