Colombia doet concessie aan drugsbaronnen

BOGOTA, 6 sept. Drugsbaronnen die zich in Colombia overgeven aan de autoriteiten en hun misdaden bekennen, worden niet langer uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Deze concessie aan de drugsmafia heeft de Colombiaanse president, Cesar Gaviria, gisteren aangekondigd op een persconferentie. Bovendien kan de strafmaat worden gehalveerd van drugshandelaren die met justitie meewerken, aldus de president.

Gaviria zei dat zijn aanbod ook geldt voor Pablo Escobar, het hoofd van het drugskartel uit Medellin, tegen wie de Colombiaanse autoriteiten een jaar geleden een 'frontale oorlog' begonnen. Sindsdien zijn meer dan twintig Colombianen die werden verdacht van drugssmokkel, uitgewezen naar de Verenigde Staten. De Colombiaanse cocainehandelaren hebben herhaaldelijk gezegd dat stopzetting van de uitlevering het belangrijkste doel is van hun confrontatie met de autoriteiten. Gaviria stelde voor de televisie dat de regering vanuit een positie van kracht handelt. Hij wilde niet spreken van een 'aanbod' en ontkende dat met de drugsmafia is onderhandeld. 'Het is een beleid om onze eigen justitie te versterken', aldus Gaviria. De drugshandelaren vermijden veroordeling in Colombia vaak door rechters te vermoorden, te bedreigen of om te kopen.

De Colombiaanse regering maakte gisteren ook bekend dat voor het eerst sinds haar aantreden drie vermeende drugshandelaren worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dit kan leiden tot nieuwe aanslagen van cocainehandelaren. Op nieuwe uitleveringen reageerde de drugsmafia tot nu toe steeds met een golf van terreur. Een Amerikaanse verzoek om uitlevering van nog eens drie van drugshandel verdachte Colombianen werd door Bogota afgewezen, terwijl een vierde uitlevering, vanwege ziekte, werd uitgesteld.

Afgelopen januari boden Los Extraditables (De Uitleverbaren), de gewapende arm van het kartel van Medellin, al eens hun overgave aan in ruil voor het stopzetten van de uitlevering. Enkele maanden later, op 27 juli, kort voor Gaviria als president aantrad, kondigde de drugsmafia een eenzijdig staakt-het-vuren aan waarna het aantal aanslagen in Colombia drastisch is verminderd. Volgens waarnemers is het kartel van Medellin in het defensief gedrongen. De Colombiaanse autoriteiten lijken erop te hopen dat de drugsbaronnen, en met name Pablo Escobar, het vluchten moe zijn en zich overgeven. De nummer twee van het kartel, Gustavo Gaviria, werd op 11 augustus in Medellin door de politie doodgeschoten. (AP, AFP, UPI, Reuter).