Coli-bacterie besmet water Z-Limburg

ROTTERDAM, 6 sept. Het drinkwater van ongeveer een kwart miljoen Zuid-Limburgers is besmet geraakt met de coli-bacterie. De aanwezigheid van de op zichzelf ongevaarlijke bacterie kan een aanwijzing vormen voor het voorkomen van schadelijke faecale streptokokken. Grote hoeveelheden van die bacterien in het drinkwater kunnen tot ernstige maag- en darmklachten leiden.

De bevolking is gisteren via de regionale pers en lokale kabelkranten gewaarschuwd drinkwater voor consumptie eerst te koken. Ziekenhuizen en bejaardencentra zijn telefonisch van de verontreiniging op de hoogte gesteld. De verontreiniging doet zich voor in de gemeenten Beek, Borgharen, Geleen, Hoensbroek, Itteren, Meerssen, Nuth, Munstergeleen, Schinnen, Stein, Valkenburg en Voerendaal.

De eerste aanwijzingen van de besmetting deden zich zaterdag voor. De Waterleidingmaatschappij Limburg verrichtte onmiddellijk een nader onderzoek, maar volgens adjunct-directeur Den Blanken was de uitslag daarvan niet zodanig verontrustend dat in het weekeinde al maatregelen moesten worden genomen. Het drinkwater in het desbetreffende gebied is inmiddels gechloreerd. Het water in woningen die zich dicht bij de punten bevinden waar chloor is toegevoegd, zal sterk naar chloor smaken, maar over het algemeen ligt de chloortoevoeging onder de zogenoemde smaakgrens. Omdat het drinkwater pas morgen overal het vereiste chloorniveau zal hebben bereikt, blijft het kookadvies vooralsnog tot vrijdag gehandhaafd.

Niet bekend