Zuid-Afrika

Zuid-Afrika zal op de Olympische Spelen van 1996 voorkomen op de lijst van deelnemende landen. Die voorspelling deed Juan Antonio Samaranch, voorzitter van het Internationale Olympische Comite, gisteren na een commissievergadering van de Verenigde Naties over apartheid in de sport. 'Ik ben er redelijk zeker van dat Zuid-Afrika in 1996 van de partij zal zijn', verklaarde Samaranch in Stockholm. 'De Spelen van Barcelona in 1992 komen voor de terugkeer van Zuid-Afrika in de Olympische beweging waarschijnlijk net iets te vroeg. Mocht het rassenprobleem enkele maanden voor het begin van de Spelen in Barcelona volledig zijn opgelost, zijn we bereid Zuid-Afrika alsnog toe te laten. Het draaiboek ligt al klaar.'

Nu het politieke klimaat zich in positieve zin ontwikkelt en steeds meer sportbonden zich openstellen voor rassenintegratie verwacht Samaranch binnen afzienbare tijd de totale afschaffing van de apartheid.