Wereldprijs ruwe olie blijft stijgen

ROTTERDAM, 5 sept. De wereldolieprijzen blijven onder invloed van de Golfcrisis verder stijgen. Na een lichte daling gisterochtend, sloot de prijs voor Noordzee-olie ('Brent') voor levering in oktober op de termijnmarkt in Londen gisteren op 29,15 cent per vat van 159 liter. Tegen het middaguur vandaag liep de prijs op tot 29,50 dollar.

Op de termijnmarkt in New York werd voor contracten met levering in oktober van West Texas Intermediate, de belangrijkste Amerikaanse oliesoort, 29,12 dollar per vat betaald; 1,80 dollar meer dan vrijdag.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) acht het risico van een economische recessie in de belangrijkste industrielanden door de stijgende olieprijs aanzienlijk toegenomen, zo blijkt uit een nog vertrouwelijke, halfjaarlijkse analyse waaruit de Britse kranten The Times en The Guardian vanochtend publiceerden.

Stabiliseert de olieprijs zich tussen de 25 en 30 dollar per vat, dan kan de economische groei in de zeven rijkste landen (G-7) een half procentpunt lager uitvallen. De gemiddelde groei in de G-7 is met 1,6 procent al niet florissant. Dat betekent dat er weinig tegenslag nodig is om een recessie te veroorzaken, aldus het IMF. Op de Amsterdamse beurs liep de gemiddelde koers van de hoofdfondsen vanochtend met 0,9 procent op. De dollarkoers daalde naar fl.1,76. Tegenover de yen was de dollarkoers eerder op de dag in Tokyo gedaald tot het laagste niveau van dit jaar: 142,30 yen.