Vandaalbestendige kunst verlevendigt Haagse wijk

DEN HAAG, 5 sept. Aan een vrijwel blinde muur boven een drogisterij in een monotone jaren zestig-buurt hangt een reusachtig maagdelijk naakt. Licht opgemaakt ligt ze bevallig in de wilde natuur en kijkt ze samen met haar kat de Haagse wijk Zuid-West in. Het tafereel heet Het Verlangen en is gemaakt door Wim T. Schippers. 'Het is gewoon een mooi schilderij waarvoor alleen ons poesje Roeland Boelemans van Middelburg model heeft gezeten', zegt hij.

De oorspronkelijke versie van 'Boeli' en het meisje is uitvergroot tot een fors formaat van vier bij zes meter met behulp van de scanachrome techniek, een procede waarbij een dia overgebracht wordt op doek. Ook de ontwerpen van zeven andere kunstenaars, onder wie Lawrence Weiner en Barbara Kruger, zijn op die manier vergroot en hangen eenvoudig ingelijst verspreid over de Haagse wijk op vandaalbestendige hoogte.

Het kunstbordenproject van de Stichting Volkshuisvesting in de Kunst zal een jaar te zien zijn. Het project is door zijn eenvoud en helderheid een goed voorbeeld van kunsttoepassing in een woonbuurt. Mede dank zij de zorgvuldige uitvoering maakt het project een bezoek aan de wijk, die anders niet snel wordt bezocht, de moeite waard.

De Londense kunstenaar Stephen Willats noteerde uitspraken van wijkbewoners en fotografeerde voorwerpen die met hun creatieve hobbies hebben te maken. Van de foto's en teksten maakte hij een collage. Een van de geciteerde bewoners: 'Ik ben geen tegenstander van het modernisme, maar ik vind het te kaal en te koel. Ik kweek een gezellige sfeer door mijn schilderijen op te hangen, die in de negentiende-eeuwse stijl gemaakt zijn. Het kan zijn dat ik het mis heb, maar voor mij en mijn vrouw vind ik dit goed'. En een keurige mevrouw zegt: 'Hij heeft foto's gemaakt van krotten. Ik dacht: Waarom maak je daar een foto van? Wat een bende. Maar als je de foto bekijkt is het iets fantastisch.' Wim T. Schippers en Jouke Kleerebezem zijn de enige Nederlandse kunstenaars die aan het project deelnemen. Kleerebezem plaatste een foto van het interieur van een primitieve boerderij boven de in vier talen achter elkaar gezette woorden: Herhaling, Verplaatsing, Geloof en Organisatie.

    • Mark Peeters