Turkse journalist doodgeschoten na 'ongelovige' tekst

ISTANBUL, 5 sept. Een 45-jarige journalist, Turan Dursun, is gistermiddag doodgeschoten in het dorp Cengelkoy dicht bij Istanbul aan de Aziatische oever van de Bosporus, zo meldt onze correspondent in Istanbul. Dursun had een column 'Kameel en religie' in het nieuwe weekblad Yuzyil (Eeuw) de opvolger van het onlangs verboden tijdschrift Ikibine Dogu (naar 2000). Zelf een oud-imam (gebedsleider), waarschuwde hij daarin tegen 'misbruik van religie' vanuit fundamentalistische gelederen. In de ultra-religieuze pers werd hij de 'Yaour (ongelovige) imam' genoemd. Hij is het derde slachtoffer binnen zeven maanden van militante islamitische groeperingen, die zich richten tegen antifundamentalistische publicisten. Zijn voorgangers waren de jurist professor Aksoy en de bekende journalist Cetin Emec. (NRC H)