Sabatini breekt verdediging Mesjki

NEW YORK, 5 sept. Gabriela Sabatini heeft een vaste plaats in de halve finales van de US-Open. Het heeft haar echter nooit eerder zo veel moeite gekost de laatste vier te bereiken van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen in New York als gisteren tegen Leila Mesjki uit de Sovjet-Unie (7-6, 6-4). De twintig-jarige Argentijnse stond bijna tweeenhalf uur op de baan tegen Mesjki, die alle verdedigende slagen perfect uitvoerde tot de beslissende momenten in de partij. In de halve eindstrijd speelt Sabatini tegen Mary Joe Fernandez. De Amerikaanse had drie sets nodig tegen Manuela Maleeva, maar gebruikte voor haar hele wedstrijd maar tien minuten meer dan Sabatini voor de eerste set.

Mesjki heeft de kans gehad de eerste speelster uit de Sovjet-Unie te worden in de halve eindstrijd van de US-Open. Zij kreeg Sabatini gemakkelijk mee in haar favoriete spel aan de achterlijn. Mesjki kruidde de gewoonlijk langdurige slagenwisselingen met niet altijd even smakelijke ingredienten. Sabatini probeerde het haar door Mesjki opgelegde spel te doorbreken, maar ontdekte aan het net dat haar tegenspeelster meer kon dan alleen maar hoge ballen slaan. Scherpe passeerballen dwongen de Argentijnse weer terug naar de achterlijn.

Bijna anderhalf uur hield Mesjki haar sloperswerk vol en na een dik uur had zij op 5-4 haar eerste setpunt, dat het stapje naar een plaats bij de laatste vier had kunnen betekenen. Sabatini volleerde het setpunt weg en deed het op 5-6 nog eens, om in de tie-break met 2-5 achter te komen. Aan de laatste punten kwam Mesjki niet toe. Met vier missers zette zij Sabatini op het goede spoor, dat de Argentijnse na anderhalf uur ook inderdaad vond. De tweede set vergde nog eens een uur en weer had Sabatini op het beslissende moment foutjes nodig van Meski in een partij waarin dertien keer de eigen opslag verloren ging. 'Die beslissende fouten', constateerde Mesjki, 'hebben mij nog meer pijn gedaan dan de nederlaag. Ik had het gevoel dat dit mijn wedstrijd was en dan komt het hard aan als je verliest, na winstkansen te hebben gehad.' Sabatini, twee jaar jonger, maar meer ervaren in het proftennis, ging de vertragingstactieken van Mesjki niet uit de weg. 'Ik speelde in de gedachte dat zij toch een keer moe zou moeten worden en dat het dan voor mij gemakkelijker zou zijn. Zij bleef echter volharden, hoe lang het ook duurde.' De andere kwartfinales, Graf-Novotna en Garrison-Sanchez Vicario worden vanavond gespeeld. Garrison heeft de laatste dagen enige last van een blessure aan de rechter enkel, waardoor zij gisteren al na een half uur stopte met trainen.

Behalve de twee vrouwen-kwartfinales komen ook de mannen op de baan. De jonge Amerikanen Sampras en Wheaton tegen respectievelijk Lendl en McEnroe. Wheaton, nog betrekkelijk naamloos, kan zich geen zorgen maken om zijn tegenstander. 'Mijn dubbelpartner Annacone heeft mij een paar goede tips gegeven. Hij kent McEnroe tenslotte, hij weet ook hoe het publiek reageert. Ik zal moeten proberen iets van de steun van de toeschouwers van McEnroe weg te halen. Anders heb ik twee tegenstanders, McEnroe en het publiek. En een is voor mij al meer dan genoeg. Het is mogelijk dat ik in drie sets verlies en dan zullen er weinig woorden aan vuil worden gemaakt. Het kan ook zijn dat het ongelooflijke gebeurt, dat ik win. De druk staat in ieder geval op McEnroe, want het is waarschijnlijk een van zijn laatste kansen op Flushing Meadow.'

(Reuter/AFP)