Ploegentijdrit

De Grand Prix de la Liberation, de ploegentijdrit voor de wereldbeker op 16 september in Eindhoven, kost 380.000 gulden. Dit geld verdwijnt in minder dan twee uur fietsen. Een verzuchting van de organisatoren Harry van Lieshout en Jan Peeters luidt tien dagen voor de start: 'Er zijn niet veel mensen die zo veel geld zo snel opmaken.' De Grand Prix de la Liberation mist een aantal kwalitatief sterke wielrenners. Tour-winnaar Greg LeMond komt niet, wereldbekerleider Gianni Bugno evenmin. Wereldkampioen Rudy Dhaenens staat wel in de opstelling van PDM. Zijn naam was door ploegleider Jan Gisbers doorgegeven voor de wereldtitelstrijd in Utsunomiya. Het is aannemelijk dat Dhaenens als drager van de regenboogtrui een fors startgeld zal bedingen. Dat is er evenwel niet bij de Eindhovense organisatie. Gisteren werd nog melding gemaakt van een gat in de begroting. Van Lieshout en Peeters vertelden dat de organisatie van een wereldbekerwedstrijd duurder uitvalt dan zij dachten. Om die reden betalen ze al geen startgelden meer aan topamateurs voor het omlijstende programma. De wereldtoppers negeren de slopende ploegentijdrit mede, omdat er te weinig punten voor het individuele wereldbekerklassement te verdienen zijn.