Pakhoed en Ahold vast op onzekere markt

AMSTERDAM, 5 sept. De koersen op het Damrak bewogen vandaag onzeker, nadat eerder de beurs in Japan weer een flinke klap moest incasseren en Wall Street gisteren eveneens een wisselend beeld vertoonde. Pakhoed en Ahold bleven goed op koers liggen. AMSTERDAM Op het Damrak bleef de onzekerheid ook vandaag voortduren en dat was te merken aan de koersen van de hoofdfondsen, die nu eens opliepen, dan weer afkalfden. In de loop van de ochtend kregen echter de winsten de overhand. De stemmingsindex lag aan het eind van de ochtend 0,9 punt hoger op 101,3. Op de mislukte lening voor het Duitse eenheidsfonds gisteren, die 2,5 miljard D-mark moest opleveren, reageerde de Nederlandse obligatiemarkt volgens een handelaar 'gemengd'.

Per saldo veranderde de koersen nauwelijks en ging de nieuwe staatsobligatie weer voor 99,25 procent over de toonbank.

De fraaie halfjaarcijfers van Ahold werden beloond met een koersstijging van circa fl.3 op fl.126. De eveneens mooie cijfers van Stork lokten daarentegen geen vraag uit en de koers bleef op fl.49,30 staan. Dit was des te opvallender omdat Stork weinig last zegt te hebben van de Golf-crisis en een lage dollar. Pakhoed ontmoette ineens behoorlijke vraag. De onderneming profiteert door haar tankopslag van een hoge olieprijs, zeker als er straks mocht worden gehamsterd. Het aandeel werd fl.6,40 duurder op fl.200. Collega VOC, die zich onder meer eveneens in de tankopslag beweegt, mocht fl.0,70 omhoog naar fl.38,90. De eerste saneringsoperatie van Philips bezorgde het elektronicaconcern een winstje van fl.0,40 op fl.24. De chemiefondsen lagen er ook wat beter bij. Akzo ging fl.1 vooruit tot fl.96,40 en DSM fl.0,40 naar fl.97,60. Gist-brocades, die een gezamenlijke dochter met Shell op het gebied van fijnbiotechnische produkten gaat ontbinden, steeg een paar dubbeltjes tot fl.24,80. Rond het middaguur was de winst voor Koninklijke Olie opgelopen tot fl.1,90 op fl.146,10. Unilever steeg een kleine gulden tot fl.141,40. In de uitgeverssector lagen de noteringen merendeels op een wat hoger niveau. Elders lag Wessanen gevraagd met een vooruitgang van fl.1,30 op fl.60,20, na een hoger begin op fl.61,50. Zwak in de markt lag Heineken. Het drankenconcern, dat vrjdag zijn halfjaarcijfers publiceert maar ook tegen een reorganisatie zit aan te hikken, jojode heen en weer tussen fl.115,70 en fl.114,30. Op de lokale markt was bitter weinig te doen. Des te opmerkelijker was de ontwikkeling bij enkele fondsen. Zo werd voor CKK na een onveranderde opening opeens vergeefs fl.20 meer geboden op fl.180. Furness, die door Pakhoed wordt overgenomen, won fl.4 op fl.162 en voor uitgever Wegener/Tyl haalde men fl.4 meer uit de knip op fl.123. Ubbink won een rijksdaalder op fl.98,50. Daarentegen was Pirelli op de droeve halfjaarcijfers twee kwartjes lager op fl.21,70. Krasnapolsky liet fl.4 liggen op fl.242 en Textielgroep Twenthe werd fl.2,40 lager geprijsd op fl.77,50. Op de parallelmarkt daalde Interview op lagere cijfers relatief sterk met fl.0,40 op fl.5,10.

TOKIO - De aandelenkoersenop de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag voor de derde achtereenvolgende dag flink gedaald. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen ging omlaag met 829,30 punten ofwel 3,3 procent tot 24.078,34. Het koersgemiddelde daalde sinds het weekeinde met 1.900 punten, een verlies van 7,3 procent. De stijging van 1.812 punten in de afgelopen week is daarmee volledig uitgewist.

NEW YORK - Dekoersen op Wall Street hebben lieten gisteren een opmerkelijke beweging zien. Na bijna de hele handelsdag in de min te hebben gestaan, zorgden koopprogramma's in de laatste minuten voor een sterk herstel. Daardoor kon een verlies van de Dow Jones met een voorlopig dieptepunt van ongeveer 27 punten bijna geheel weggewerkt worden.

De Dow Jones van de dertig belangrijkste aandelen sloot dinsdag met een verliesje van 0,99 punten af op een slotstand van 2613,37 punten. De handel was net als vorige week vrijdag gering te noemen. Op de Newyorkse beursvloer gingen slechts 93 miljoen aandelen om, tegenover een eveneens lage omzet van 96 miljoen aandelen op de laatste dag van de vorige week. De dollar op de Amerikaanse valutamarkt sloot op fl.1,7815 tegenover een slot van fl.1,7765 vorige week vrijdag. Op de Amsterdamse wisselmarkt noteerde de dollar tegen het slot een stand van fl.1,7785. (ANP)