Oostenrijk tracht stroom vluchtelingen te beperken

WENEN, 5 sept. Polen die naar Oostenrijk willen, hebben met ingang van morgen weer een visum nodig. De Oostenrijkse regering stuurt 1500 militairen naar de grens om een einde te maken aan de stroom illegale vluchtelingen uit Oost-Europa.

Het Oostenrijkse parlement stemde gisteren in met een wetsvoorstel dat een visum voor Polen verplicht stelt voor een periode van zes maanden. Het wil daarmee een einde maken aan de toestroom van Poolse zwarthandelaars. Burgemeester Helmut Zilk van Wenen beklaagde zich er onlangs over dat een deel van de binnenstad 'werd misbruikt door Polen als markt- en kampeerplaats. Er zijn tussen de 4.000 en 6.000 zwarthandelaars in Wenen en ik heb het advies gegeven ze te dwingen een visum aan te vragen'.

De Poolse regering toonde zich teleurgesteld over de Oostenrijkse maatregel en voert nu ook een visumverplichting voor Oostenrijkers in. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Warschau noemde de maatregel 'in strijd met de letter en de geest van het Helsinki-proces'.

Minister Skubiszewski van buitenlandse zaken zei: 'Westerse landen behandelen Polen als een emigratieland. Dat is tot op zekere hoogte waar. Maar naar mijn mening moeten daar andere remedies voor zijn dan het introduceren van visa.' De Oostenrijkse autoriteiten hebben 1500 militairen naar de grens met Hongarije gestuurd om illegale grensoverschrijdingen te voorkomen. De afgelopen maand zijn drieduizend vluchtelingen binnengekomen, van wie tweeduizend uit Roemenie. De vluchtelingenkampen in Oostenrijk zijn overvol. De toevlucht van buitenlanders speelt een rol in de campagne voor de algemene verkiezingen die op 7 oktober worden gehouden. (Reuter, DPA)