Nederland succesvol op WK-bridge

ROTTERDAM, 5 sept. In het toernooi om de tweede wereldtitel die tijdens de wereldkampioenschappen bridge op het spel staat, het Rosenblum-Cup-toernooi, hebben vijf van de zes Nederlanse teams de eerste hindernis genomen. In twee speeldagen moest het veld van 198 teams tot de helft worden teruggebracht.

In hun groepen wisten zich te kwalificeren het team-Tammens (Vergoed/Van der Brom-Mulder), het team-Ramer (Paulissen/Hogenkamp-Verhees), het team-Maas (Borm/Leufkens-Westra), het team-Jansma (Van Wel/De Jong-Muller) en het zes vrouw sterke nationale team van Marijke van der Pas c.s. Alleen het team-De Bruijn overleefde de eerste selectie niet.

Het scheelde overigens niets of ook het vlaggeschip van de Nederlandse Bridge Bond, het vrouwenteam, was buiten het toernooi geraakt. Na de voorlaatste ronde had het alleen nog maar een puur theoretische kans: er moest met maximale cijfers, 25-0, worden gewonnen van een sterk Braziliaans team met onder anderen oud-wereldkampioen Cintra, terwijl alle naaste concurrenten slecht moesten scoren. Er voltrok zich een wonder, want met slechts een punt voorsprong bereikte het team de tweede kwalificatie.

Het toernooi om de Rosenblum Cup is het 'knock-out wereldkampioenschap' voor teams. Twaalf jaar geleden werd het aan de wereldtitelstrijd voor parenbridge toegevoegd om de afvallers een aantrekkelijk alternatief te bieden voor een vroegtijdige afreis. Het heeft zich intussen ontwikkeld tot een van de meest begeerde kampioenschappen van de Wereld Bridge Federatie. Geen wonder, want het is een loodzwaar toernooi dat door zijn mengvorm van knock-out-matches en herkansingen via competities een groot aantal teams lang in de strijd houdt, waarbij om iedere slag moet worden geknokt tegen steeds wisselende tegenstanders.

In het wereldkampioenschap voor gemengde paren zag het er in de laatste zitting lang naar uit dat het Nederlandse paar Bep Vriend-Anton Maas, komende van de twaalfde plaats, zich in een rush regelrecht in de medailles zou gaan spelen. Maar het geluk liet hen in de slotfase in de steek. Toch waren zij van de grote Nederlandse afvaardiging het enige paar dat aan de top van het klassement een rol van betekenis heeft kunnen spelen. Met verder een 30ste, een 46ste en een 100ste plaats voor de volgende drie paren blijkt de kwaliteit van de Nederlandse top nog ver achter te blijven bij de kwaliteit van de Amerikaanse paren, van wie Juanita Chambers-Peter Weichsel de titel grepen.

    • Bob van de Velde