Massagraf Brazilie ontdekt met mogelijk 1.700 lijken

SAO PAULO, 5 sept. In de buurt van de Braziliaanse stad Sao Paulo is gisteren een massagraf ontdekt uit de tijd van de militaire dictatuur, die van 1964 tot 1985 duurde. Verschillende bronnen in Brazilie zeggen dat het graf de lijken van 1.500 tot 1.700 mensen kan bevatten, gezien de afmetingen. Tot nu toe zijn 87 lichamen opgegraven van mensen die allen een gewelddadige dood zijn gestorven. Het clandestiene massagraf werd ontdekt op een afgelegen gedeelte van de begraafplaats van Perus, zeventig kilometer buiten Sao Paulo. De directeur van de begraafplaats, Antonio Pires Eustaquio, had de autoriteiten getipt. Hij verklaarde dat hij al in 1977 hoorde van het bestaan van het graf, maar dat hij er nooit iets over heeft durven zeggen.

Volgens de loco-burgemeester van Sao Paulo, Luis Eduardo Greenhalgh, zouden vijftig slachtoffers politieke tegenstanders van de militaire dictatuur kunnen zijn geweest. Hij zei dat zeker zes slachtoffers zijn geidentificeerd als verdwenen politieke activisten. Volgens Greenhalgh is een deel van de andere lijken afkomstig van mensen uit de marge van de samenleving die zijn vermoord door aan de politie verbonden doodseskaders.

Volgens medewerkers van de begraafplaats zijn de lijken daar aan het begin van de jaren zeventig gebracht. De lichamen zouden eerst zijn begraven onder zerken met valse namen. Drie jaar later zouden de skeletten zijn herbegraven in plastic zakken.

De onderdrukking in Brazilie bereikte eind jaren zestig en begin jaren zeventig haar hoogtepunt. De militaire regering vocht een 'vuile oorlog' tegen een linkse stedelijke guerrillabeweging. (Reuter, AFP, AP)