Kaspzyk nieuwe dirigent van Noord Nederlands Orkest

GRONINGEN, 5 sept. De 38-jarige Pool Jacek Kaspzyk wordt met ingang van het seizoen 1991/92 chef-dirigent en artistiek adviseur van het Noord Nederlands Orkest. Het contract geldt voor drie jaar.

Kaspzyk werd de afgelopen maanden al als mogelijke chef-dirigent genoemd. Dat kwam vooral door de wijze waarop hij in juni op korte termijn bij het Noord Nederlands Orkest de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj overnam.

Kaspzyk dirigeerde op veertienjarige leeftijd voor het eerst een symfonieorkest. Na zijn studie in Warschau werd hij in 1977 chef-dirigent van het Poolse Nationale Radio Symfonie Orkest. Kaspzyk leidde daarna onder meer de Berliner Philharmoniker, het Franse Nationale Orkest, het Stockholm Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.