Irak laat weer grotere groep gijzelaars gaan

AMMAN, 5 sept. Enige honderden Westerse gijzelaars uit Irak en Koeweit zijn gisteren en vanmorgen in Jordanie aangekomen. Het was de eerste grotere groep sinds dit weekeinde 700 Westerse vrouwen en kinderen toestemming kreeg om te vertrekken.

Met drie vliegtuigen werden de ex-gijzelaars naar de Jordaanse hoofdstad Amman gebracht. Vanmorgen vertrok een toestel naar Londen met aan boord zo'n 100 vrouwen en kinderen. Het ging vooral om Amerikanen en Britten. Een Britse vrouw, die tot de groep behoorde, zei dat zij en vele andere Westerlingen in Bagdad zich hadden geergerd aan de recente harde uitspraken van de Britse premier Margaret Thatcher over de Iraakse president Saddam Hussein. Ze hadden gevreesd dat daardoor hun vertrek in gevaar zou komen.

Gisteren was vanuit Amman al een vliegtuig van de Duitse luchtmacht met zo'n honderd Duitsers en nog eens vijftig vrouwen en kinderen van andere nationaliteiten naar Frankfort gevlogen.

Een groep van meer dan 300 Britse vrouwen en kinderen arriveerde gisteren in Bagdad na een tocht van twaalf uur door de woestijn vanuit Koeweit. Ze hoopten spoedig door te kunnen reizen naar huis.

De Jordaanse kroonprins Hassan heeft gisteren de 'slappe' reactie van de internationale gemeenschap veroordeeld ten aanzien van het leed van de vluchtelingen in zijn land, vooral de tienduizenden Aziaten die in tijdelijke kampen wachten tot ze door kunnen reizen. Hassan spoorde de Aziatische landen aan om burgers uit hun landen zo spoedig mogelijk op te halen. 'Terwijl de aandacht van de wereld terecht is gevestigd op de Iraaks-Koeweitse crisis (...) heeft een menselijke tragedie van de grootste afmetingen maar geringe aandacht gekregen', stelde hij. Volgens hem hield de Westerse pers zich liever bezig met allerlei oorlogsscenario's. De kroonprins drong krachtig aan op het verlenen van voedselhulp, medicijnen en andere vormen van hulp.

In de provisorische kampen die voor de vluchtelingen zijn ingericht wordt de toestand steeds nijpender naarmate er meer mensen aankomen. Verschillende groepen Aziatische vluchtelingen raakten in het kamp Shaalan One, ten oosten van de plaats Ruweished, slaags bij de verdeling van de brood- en waterrantsoenen. (Reuter, AP)