Iliescu klaagt over 'economische oorlog'

BOEKAREST, 5 sept. De Roemeense president, Ion Iliescu, heeft zich gisteren beklaagd over de 'economische oorlog' die Westerse banken tegen zijn land zouden voeren en over het Amerikaanse beleid ten aanzien van Roemenie.

In een vraaggesprek met de Roemeense televisie zei Iliescu gisteren op de tweede dag van een bezoek aan Joegoslavie zijn eerste bezoek aan het buitenland sinds de revolutie van december dat het Amerikaanse beleid wordt bepaald door 'bepaalde Amerikaanse belangen'.

Hij gaf geen details. Volgens de president wordt druk uitgeoefend op banken in het Westen om te verhinderen dat die Roemenie krediet verschaffen. 'Dat is een economische oorlog die onmogelijk te begrijpen is, ' aldus de president. Hij klaagde dat de in december ten val gebrachte dictator Ceausescu zich tot kort voor zijn val heeft mogen verheugen in Westerse handelsfaciliteiten die het Roemenie van na december nog altijd worden onthouden.

De Roemenen, zo voegde Iliescu daaraan toe, maken zich geen illusies meer over hulp uit het Westen. Roemenie kan zich voor de economische samenwerking ook beter richten op landen met een overeenkomstige omvang en belangen.

De Verenigde Staten en de EG hebben de economische hulp aan Roemenie opgeschort na het gewelddadige optreden van duizenden mijnwerkers in het centrum van Boekarest, in juni. De mijnwerkers maakten er een eind aan tegen de regering gerichte protestacties die twee maanden hadden geduurd. In Roemenie kampen de consumenten inmiddels met tekorten aan steeds meer produkten. Suiker, bakolie, meel en andere produkten zijn moeilijk te vinden en in sommige delen van het land is zelfs brood schaars. De plaatsvervangende gouverneur van de provincie Dimbovita, even ten noorden van Boekarest, deed gisteren een beroep op de burgers hun broodconsumptie te beperken. De dorpelingen in de provincie zouden zich tevreden moeten stellen met vierhonderd gram brood per persoon per dag, de stedelingen met een pond en de arbeiders in de zware industrie tot 800 gram.

Volgens de plaatsvervangende gouverneur is geen sprake van een formele rantsoenering van brood. 'We hebben de mensen verteld dat er problemen zijn en we wachten nu op hun reactie op onze voorstellen.'

Suiker is in Dimbovita wel op de bon; elke inwoner heeft recht op een kilo per maand. In Boekarest, waar suiker eveneens is gerantsoeneerd, heeft men recht op anderhalve kilo per persoon per maand.

Het persbureau Rompres, dat gisteren melding maakte van de maatregelen in Dimbovita, voegde daaraan toe dat de overheid zweeg over meel, mais, bakolie en rijst, die in de provincie eveneens zouden ontbreken. (AFP, Reuter)