Grimmiger acties aangekondigd; Sociale advocaten zonderspandoek de straat op

ROTTERDAM, 5 sept. Ongeveer vijftig advocaten, medewerkers van het bureau voor rechtshulp en van de rechtswinkel drentelden vanmorgen wat onwennig rond op het trottoir voor de rechtbank aan de Noordsingel in Rotterdam. Geen slogan klinkt, geen spandoek wappert, toch is hier een protestbijeenkomst gaande tegen minister Hirsch Ballin van justitie. Het is de eerste keer dat juristen de straat op gaan om te demonstreren voor hoger loon. Advocaten ontvangen voor rechtshulp aan on- en minvermogenden sinds jaar een dag een te lage vergoeding, vinden ze. De minister heeft al een verhoging van 25 procent in het vooruitzicht gesteld, maar dat vinden de sociale advocaten niet voldoende. Zij willen een verhoging van 100 procent. Om tien uur precies onthult mr. A. C. T. Hommes, van het advocatenkollektief Vreewijk, dertig in zwarte plastic toga's gehulde houten poppen in het gras langs de singel tegenover de rechtbank. Het gaat hier volgens Hommes om 'een legioen van sociale advocaten dat nog steeds garant staat voor een kwalitatief hoogwaardige rechtshulpverlening aan de zwakkeren in de samenleving.'

De poppen zullen in het gras blijven staan tot de minister een einde maakt aan de 'abominabel slechte vergoedingen'.

Hommes' confreres poseren lacherig voor de camera's tussen hun houten evenbeelden. Een tram van lijn 4 maakt bellend een einde aan de manifestatie.

Volgens de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) verdienen advocaten die geheel van toevoegingen afhankelijk zijn minder dan bijvoorbeeld parketwachten, maatschappelijk werkers of verpleegkundigen. Sociaal advocate Hommes bevestigt dat het huidige overheidsbeleid een leegloop in de sociale advocatuur tot gevolg heeft. 'Sociale advocaten kunnen het hoofd niet meer boven water houden en gaan commercieel werken. Het gevolg is dat rechtzoekenden in de kou komen te staan. Ik ben bijvoorbeeld de enige advocaat in Rotterdam-Zuid die WAO-zaken doet.'

De door minister Hirsch Ballin beoogde verhoging van de eigen bijdrage van rechtszoekenden zal volgens Hommes een te hoge drempel opwerpen. 'Als je een inkomen hebt van 2.000 gulden ga je geen 1.500 gulden uitgeven aan een advocaat. Daarvoor is ons produkt ook te onzeker: als je een brood koopt weet je wat je hebt, maar als je een advocaat 'koopt', loop je nog steeds een kans een juridische procedure te verliezen.' De sociale advocatuur heeft de maand september uitgeroepen tot actiemaand. Maandag begonnen advocaten in het arrondissement Utrecht met een zogenoemde fax-blokkade, waarbij het de bedoeling was dat de faxen van het ministerie van justitie en van de vaste Kamercommissie voor Justitie door een grote stroom faxen onbereikbaar zouden worden voor andere berichten. Die actie is volgens een woordvoerder van Justitie mislukt: maandag zouden slechts acht faxen van boze Utrechtse advocaten zijn binnengekomen. Ook Rotterdamse advocaten zijn opgeroepen vandaag 'hun persoonlijke ongenoegen' per fax mee te delen aan de vaste Kamercommissie en aan het ministerie. Het ligt in de bedoeling dat de acties gedurende de maand een grimmiger karakter zullen krijgen.

    • Frank Vermeulen