Eurometaal vervolgd voor wapenexport

ZAANDAM, 5 sept. Het Openbaar Ministerie in Haarlem vervolgt munitiefabrikant Eurometaal voor illegale wapenexport naar Iran. Het gaat om de levering van 20.000 granaathulzen (kardoezen) zonder uitvoervergunning. Deze 'strategische goederen' werden legaal geleverd aan het Oostenrijkse staatsbedrijf Voest-Noricum. Maar na bewerking door dit bedrijf kwamen de hulzen terecht in Iran.

Volgens commercieel en financieel directeur J. Vonk van Eurometaal gaat het om een aantal leveranties aan Oostenrijk die begonnen in 1985 en afliepen in augustus 1987. 'Wij hebben indertijd de normale uitvoerprocedures gevolgd', aldus Vonk. 'Maar de officier van justitie meent dat wij een vermoeden hebben gehad over de eindbestemming van de hulzen.' Toen op 22 november 1988 huiszoeking plaatshad bij Eurometaal was het bedrijf voor 70 procent eigendom van de Staat. Dat belang is nu teruggebracht tot 331/3 procent. Volgens Economische Zaken heeft de vermindering van het belang niets te maken met de lopende affaire. Het departement meent dat de commissarissen namens de Staat bij Eurometaal niet aansprakelijk zijn voor eventuele illegale leveringen. 'Bedrijven waarin de overheid een belang heeft, voeren een onafhankelijk commercieel beleid.'