Bezetters Stasi-gebouw willen de dossiers in Oost-Duitslandhouden

BONN, 5 sept. De zes miljoen dossiers over DDR-burgers van de vroegere Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) moeten na de Duitse eenwording op 3 oktober op het huidige DDR-grondgebied bewaard blijven. Zij mogen niet zonder vorm van proces onder de berusting komen van de Westduitse binnenlandse veiligheidsdienst (BND). Dit is een eis van een groep van omstreeks twintig leden van de Oostduitse burgerweging Neues Forum, die sinds gisteravond een etage van het vroegere Stasi-hoofdkwartier in Oost-Berlijn bezet houdt. De groep, waartoe bekende gangmakers van de Oostduitse omwenteling van vorig najaar als Jens Reich en Barbel Boley behoren, wil dat een overeenkomstig besluit dat de Oostduitse Volkskammer vorige maand nam alsnog wordt opgenomen in het Duitse eenwordingsverdrag, dat deze week in de parlementen in Bonn en Oost-Berlijn wordt behandeld.

Een aanvankelijk grootscheeps politiecordon is inmiddels in omvang beperkt. Dat gebeurde gisteren na een bezoek van de voorzitter van de Volkskammer, mevrouw Bergmann-Pohl (CDU), en de voorzitter van de Ost-SPD, Wolfgang Thierse. Die zegden toe dat zij morgen in het parlement zullen proberen deze wens alsnog te verwezenlijken. Ook de Westduitse SPD heeft laten weten het eigenlijk met de bezetters eens te zijn. De groep eist het ontslag van vice-premier Peter-Michael Diestel, die kort geleden van de DSU overstapte naar de Ost-CDU. Diestel, lijsttrekker van de CDU bij de deelstaatverkiezingen op 14 oktober in Brandenburg, is als minister van binnenlandse zaken de eerst verantwoordelijke voor de opheffing van de Stasi. De bezetters kritiseren de beperkte manier waarop Diestel dat heeft gedaan. Dat wil zeggen: zij eisen dat hij veel verder gaat en alle oud-Stasimedewerkers in de DDR uit de overheidsdienst ontslaat. Anders gezegd: zij eisen het ongedaan maken van een compromis van Diestel en zijn Westduitse collega Schauble (CDU). Dat compromis houdt in dat vroegere Stasi-leden alleen in ernstige gevallen ontslagen en/of vervolgd zullen worden. De leden van Neues Forum herhalen voorts een eis die vorig najaar bij de omwenteling in de DDR een grote rol speelde, namelijk eerherstel voor alle Stasi-slachtoffers.

In Hamburg is vanmorgen, in verband met een beschuldiging van spionage voor de DDR, de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van de 51-jarige CDU'er Gerd Loffler, die sinds 1978 lid is van het parlement in deze stad-staat. Loffler, die als firmant van een computerbedrijf o.a. contacten onderhield met het Westduitse lucht- en ruimtevaartbedrijf MBB, wordt ervan verdacht sinds 1974 militaire gegevens te hebben doorgespeeld aan het gewezen Oostduitse ministerie voor staatsveiligheid (MfS).