Amerikanen houden Iraaks vrachtschip aan

WASHINGTON, 5 sept. De Amerikaanse marine heeft gisteren een Iraaks schip met een lading thee aangehouden en naar de Omaanse haven Muscat gevoerd. Het is het eerste schip dat door de Amerikanen werd tegengehouden in verband met de economische sancties tegen Irak.

Het Amerikaanse ministerie van defensie bevestigde dit gisteren, nadat Westerse diplomaten eerder melding hadden gemaakt van het incident. De Omaanse regering ontkende overigens dat het schip, de Zanoobia, naar Muscat zou zijn gebracht. Het Pentagon wilde hierop geen commentaar geven.

Een woordvoerder zei dat bewapende Amerikaanse militairen vanaf het fregat Goldsborough de Zanoobia hadden geenterd en vervolgens het schip hadden gedwongen van koers te veranderen. De bemanning van de Zanoobia, die uit Sri Lanka kwam, bood geen tegenstand en volgens het Pentagon is ze ook niet gearresteerd.

Het was voor het eerst dat de Amerikanen een schip daadwerkelijk tegenhielden. Kort na het afkondigen van de sancties door de VN hadden Amerikaanse marineschepen wel enkele waarschuwingsschoten gelost tegen Iraakse tankers maar deze konden ongehinderd verder varen toen ze niet reageerden.

Irak heeft gisteren ontkend dat het op bepaalde voorwaarden bereid zou zijn om zich grotendeels uit Koeweit terug te trekken, zoals de nummer twee van de PLO, Abu Iyad, gisteren in een vraaggesprek met de Franse krant Liberation had gezegd. 'Koeweit vormt een vitaal onderdeel van Irak', stelde het officiele Iraakse persbureau INA in een commentaar. 'Het is de tak die voor altijd tot de oorsprong is teruggekeerd.'

INA geldt als een spreekbuis van de regering.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, is vanmorgen naar Moskou vertrokken waar hij naar verwachting een gesprek zal hebben met onder anderen president Gorbatsjov.

Intussen heeft minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze gisteren in Vladivostok een oud plan van het Kremlin van stal gehaald om een veelomvattende vredesconferentie over het Midden-Oosten te houden. Volgens de bewindsman zou zo'n conferentie een gewapend conflict kunnen helpen voorkomen en tot een vermindering van de spanningen in de Golf kunnen leiden. Sjevardnadze drong er in het bijzonder bij Israel, dat zich in het verleden steeds tegen zo'n conferentie heeft verzet, op aan om hiermee alsnog in te stemmen. In Washington reageerde het Witte Huis koel op de suggestie van Sjevardnadze, terwijl in Jeruzalem premier Yitzhak Shamir het plan van de hand wees. Wel zei de premier een conferentie over de huidige crisis in de Golf toe te juichen. (Reuter, AP, UPI)