Zoon van premier Australie krijgt prijs voor boek

SYDNEY, 4 sept. Stephen Hawke, de enige zoon van de Australische premier Bob Hawke, heeft een hoge onderscheiding gekregen voor non-fictie publikaties. Hij werd gisteren in Melbourne bekroond met de Banjo Award voor zijn boek Noonkanbah Whose Land, Whose Law, een verslag over de vruchteloze strijd van een groep Aborigines die zich verzetten tegen olieborigen op hun land. Hawke (31) en Michael Gallagher, die de foto's voor het boek maakte, kregen ieder 10.000 Australische dollars (circa 14.000 gulden). Stephen Hawke, die een tijdlang in onmin met zijn vader leefde, schreef in de jaren zeventig als journalist over het conflict tussen de oliemaatschappij en de Aborigines. Later verzorgde hij de publiciteit voor de oorspronkelijke bewoners, die een rechtszaak over deze kwestie verloren. De regering van de staat West-Australie gaf tenslotte toestemming voor de boringen, maar daarbij werd geen olie gevonden. (Reuter)