Zeventig schilderijen van Marcos worden gevield in New York

ROTTERDAM, 4 sept. In opdracht van de Filipijnse regering gaat het Britse veilinghuis Christie's in januari 1991 in New York een deel van de Filipijnse nationale kunstcollectie veilen. Onder de werken bevinden zich een paneel van Rafael en een portret van Titiaan.

De kunstwerken, die behoren tot de collectie van het Metropolitan Museum in Manila, werden verzameld door Imelda Marcos, de echtgenote van de voormalige Filipijnse president Ferdinand Marcos. Na de val van Marcos verdwenen de belangrijkste kunstschatten uit het museum. Over de schilderijen die achterbleven toonde een medewerker van Christie's zich verrast: 'Waar kun je tegenwoordig nog een Rafael kopen?' aldus Ian Kennedy, deskundige op het gebied van oude meesters in The Independent.

Op het paneel van Rafael, waarschijnlijk een deel van een altaarstuk waarvan men lange tijd aannam dat het door een navolger was geschilderd, is de heilige Catharina van Alexandria afgebeeld. De collectie bevat verder een portret van Giulio Romano van Titiaan, twee doeken van Tintoretto, een Madonna van Neri di Bicci en een aantal schilderijen van Tiepolo, Pietro Longhi en Guardi. De opbrengst van de in totaal zeventig schilderijen schat Christie's op tien miljoen dollar.

Naast de schilderijen wordt in New York een grote collectie zilver geveild, afkomstig uit de gastverblijven van het Malacanang paleis. Christie's verwacht dat deze collectie, waaronder een door Paul Storr in het begin van de negentiende eeuw voor de graaf van Eagremont vervaardigd servies, tussen de drie en de vijf miljoen dollar opbrengt.

Ook het veilinghuis Sotheby's had belangstelling voor de Filipijnse kunstschatten. Zowel Alfred Taubman, de Amerikaanse directeur van Sotheby's als Lord Carrington, directeur van Christie's, bezochten de huidige Filipijnse president Cory Aquino in Manila. Christie's veilde al eerder schilderijen, meubels en andere kostbaarheden die Imelda en Ferdinand Marcos in hun huis in New York achterlieten. De opbrengst daarvan werd gebruikt voor het doorvoeren van agrarische hervormingen. Een deel van de opbrengst van de veiling is bestemd voor de slachtoffers van de recente aardbeving op de Filipijnen.