'Weinig tijd over voor vrede in Golf'

PARIJS, 4 sept. Er is nog maar weinig tijd over om de crisis in de Golf vreedzaam op te lossen. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, gisteravond gezegd in een vraaggesprek voor de televisie. 'Er zijn nu nog kansen om een vreedzame regeling te bereiken maar ze (die kansen) kunnen over een paar dagen wel eens niet meer bestaan', aldus de bewindsman. Volgens Dumas staat de crisis in de Golf op het punt een derde, beslissende fase in te gaan na de manoeuvres van de internationale gemeenschap om tegenstand tegen Irak op te bouwen volgend op zijn invasie van Koeweit en na het tweede stadium van diplomatieke activiteiten.

De minister herhaalde het Franse standpunt dat Irak zich uit Koeweit moet terugtrekken en buitenlandse gijzelaars moet vrijlaten. Dumas: 'Het derde stadium zal een moment van de waarheid zijn waarin we tot het oorspronkelijke probleem zullen terugkeren. Dat (probleem) is of de internationale gemeenschap voldoende sterkte heeft opgebouwd om er zeker van te zijn dat haar beslissingen gerespecteerd zullen worden (...) en of deze maatregelen het Iraakse leiderschap zullen dwingen van standpunt te veranderen.' Hij zei te hopen dat de Amerikaanse president Bush en Sovjet-leider Gorbatsjov op hun topontmoeting van het komende weekeinde hetzij overeenstemming zullen bereiken over een vreedzame uitweg uit de crisis, hetzij een krachtiger houding zullen aannemen door het embargo tegen Irak te verscherpen. Op de vraag of het bestaande embargo moet worden uitgebreid tot maatregelen op het land of in de lucht, antwoordde Dumas: 'Als het embargo niet werkt moet het efficienter worden gemaakt.' De bewindsman stelde zich verder volledig achter de Britse waarschuwing aan de regering in Bagdad dat iedereen die buitenlandse gijzelaars in Irak en het bezette Koeweit een haar krenkt voor een internationaal oorlogstribunaal zal worden gebracht, inclusief de Iraakse president Saddam Hussein. Volgens hem waren de twaalf landen van de Europese Gemeenschap vorige maand op zijn voorstel met een dergelijke formulering akkoord gegaan. (Reuter)