'Saddam wil uit Koeweit in ruil voor garanties VS'

NICOSIA/ PARIJS, 4 sept. De Iraakse president Saddam Hussein zou bereid zijn Koeweit te verlaten en alle gijzelaars vrij te laten in ruil voor de Amerikaanse belofte Irak niet aan te vallen en voor grenscorrecties. Bagdad blijft intussen het beloofde vertrek van Westerse vrouwen en kinderen hindernissen in de weg leggen. 'Saddam Hussein is bereid te onderhandelen en zich uit Koeweit terug te trekken als hij bepaalde garanties krijgt', zei de Palestijnse nummer twee Abu Iyad in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Franse krant Liberation. De Palestijnse Bevrijdings Organisatie is een van Iraks belangrijkste bondgenoten. Behalve de Amerikaanse niet-aanvalsgaranties en het behoud van een recentelijk naar hemzelf genoemde Koeweitse grensstrook eist Saddam volgens Abu Iyad het Koeweitse eiland Bubiyan. Een andere voorwaarde is dat de Koeweitse emir sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah niet aan de macht terugkeert.

Abu Iyad, wiens ware naam Salah Khalaf is, zei dat Saddam ervan is overtuigd dat de Verenigde Staten niet hun troepen voor Koeweit alleen hebben gemobiliseerd, maar dat zij erop uit zijn van de crisis te profiteren om het Iraakse leger zoveel mogelijk te verzwakken, alle niet-conventionele wapens in Saddams arsenaal te vernietigen en het gebruik van olie als politiek wapen te verijdelen. 'Hij is ervan overtuigd dat behoud van of terugtrekking uit Koeweit die Amerikaanse vastbeslotenheid niet zal veranderen. Kan Europa garanderen dat hij niet wordt aangevallen?' Volgens Abu Iyad zijn de besprekingen tussen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, en de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz vorige week mislukt omdat Perez de Cuellar 'aan het eind begon, dat wil zeggen met de gijzelaars'.

'Wij zijn er zeker van dat Irak een politieke oplossing zal accepteren. Saddam wil een oplossing, maar niet een die als een nederlaag kan worden geinterpreteerd.' Irak probeerde intussen met behulp van zijn vele gijzelaars gaten te schieten in het door de Verenigde Naties afgekondigde handelsembargo. Tegenover de voorzitter van het Internationale Rode Kruis, Cornelio Sommaruga, drong minister Tareq Aziz er bij betrokken landen op aan met spoed voedsel te sturen voor hun vastgehouden staatsburgers. 'Lijdend onder het effect van de imperialistische blokkade, is Irak niet verantwoordelijk voor hun lijden als gevolg van de tekorten aan levensmiddelen'.

Eerder al had Irak geweigerd buitenlandse vliegtuigen toestemming te geven in Bagdad vrouwen en kinderen op te halen, zolang het Westen in overeenstemming met het VN-embargo de Iraakse luchtvaartmaatschappij Iraqi Airways boycot. Zondag gaven Engeland, Frankrijk en de VS Iraqi Airways eenmalig toestemming enkele honderden vrouwen en kinderen terug te brengen. Sindsdien zijn echter alleen nog druppelsgewijs Westerse vrouwen en kinderen over land naar Jordanie of met de lijnvlucht van Iraqi Airways naar Amman Irak uitgekomen, de enige wijze van vertrek die Irak nu toestaat.

Engeland kijkt op dit moment of het charteren van Iraakse vliegtuigen een optie is. Irak heeft inmiddels laten weten daarmee graag akkoord te gaan. De Britse ambassadeur in Bagdad, Harold Walker, waarschuwde gisteren echter dat 'zodra we denken dat we iets op gang hebben gebracht, een regeling of een element van de situatie zich wijzigt'. In dat verband melde een Franse televisieverslaggever dat de uitreisvisa die enkele tientallen Franse staatsburgers hebben gekregen alleen geldig zijn voor vertrek door de lucht. De Iraakse lijnvluchten naar Amman zijn echter altijd volgeboekt.

Jordanie deed gisteren een beroep op de in totaal honderdduizenden buitenlanders die nog Irak en Koeweit zijn daar te blijven tot de 100.000 vluchtelingen die al in Jordanie zijn of in het niemandsland tussen de Iraakse en de Jordanse grens wachten, naar hun vaderland zijn teruggekeerd. Qatar is volgens Palestijnse bronnen begonnen Palestijnse arbeiders, hun gezinnen en PLO-functionarissen uit te wijzen. De maatregel is een direct gevolg van de PLO-steun voor Irak. Qatar weigerde vorige week een gesprek met Hani el-Hassan, een vertrouweling van Arafat die het vredesplan van de PLO nader wilde toelichten. (Reuter, AP, AFP, UPI)