ROBERT HOLMES a COURT 1937-1990; De grote overnemer

De Australische zakenman Robert Holmes a Court, die afgelopen zondag in Perth aan een hartaanval overleed, zag zijn reputatie van 'de grote overnemer' veranderen in 'de grote verliezer' na de beurskrach in oktober 1987. Hij was 53 jaar.

Hoewel hij niet zo kleurrijk was als zijn collega's en landgenoten Alan Bond en Rupert Murdoch, staat Holmes a Court bekend als een van de slimste en doortastendste overnemingsspecialisten van de jaren tachtig. In enkele jaren tijd wist hij de hand te leggen op grote belangen in het Australische, Britse en Amerikaanse bedrijfsleven. In 1987 had hij dertig procent van BHP, Australie's grootste concern in handen. Bovendien bezat hij tien procent van de aandelen in de Amerikaanse oliemaatschappij Texaco en grote belangen in de mediawereld, de onroerend-goed-, de transport- en de energiesector. De Australische zakenman was op het hoogtepunt van zijn carriere verreweg de rijkste persoon van zijn land met een vermogen van circa 1,3 miljard Australische dollar (f. 1,9 miljard). In oktober 1987 werd hij Austalie's eerste ex-miljardair toen de beurskrach zijn bezit halveerde dat vooral uit aandelen bestond die met geleend geld waren gekocht.

Holmes a Court studeerde voor zijn carriere in de zakenwereld landbouwwetenschappen. Hij verdiende zijn eerste geld in de Australische nikkelhausse in de jaren zeventig en kocht zich vervolgens in een transportbedrijf in. Deze activiteiten bouwde hij via speculatieve aankopen uit tot de Bell Group en de dochtermaatschappij Bell Resources. Met deze twee bedrijven als springplank wist hij binnen te dringen in de grootste ondernemingen in Australie en later ook bij Britse en Amerikaanse bedrijven. Zijn vrienden roemen hem als een 'revolutionair in de Australische financieringswereld'.

Zijn critici schilderen hem af als een ordinaire raider die niets positiefs heeft bijgedragen aan de industrie.

In de afgelopen anderhalf jaar wist Holmes a Court zijn bezit weer uit te breiden door te investeren in weidegronden die een procent van Australie's oppervlak beslaan. Holmes a Court had ook nog belangen in de Britse amusementswereld en was onder meer eigenaar van het Londense theater Palladium.

Zijn persoonlijk vermogen wordt nu geraamd op 700 miljoen Australische dollar (ruim f. 1 miljard). Holmes a Courts Heytesbury Holdings zal worden geleid door zijn weduwe Janet en de oudste zoon Peter (21). Holmes a Court had vier kinderen.